Компенсациите за ток и газ за бизнеса продължават и през

...
Компенсациите за ток и газ за бизнеса продължават и през
Коментари Харесай

Компенсациите за бизнеса за ток и газ продължават

Компенсациите за ток и газ за бизнеса не престават и през идващите месеци. Това стана ясно след среща на премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с работодателите. В диалога участваха Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът на стопанска самодейност. На срещата е бил разискван и законопроект, с който да се посочи механизъм за дълготрайни обезщетения, вместо да се водят диалози всеки месец, който би трябвало да влезе в Народното събрание през идващите седмици.

Петков разгласи, че за май и юни държавното управление ще компенсира 80% от цената на тока над 200 лева за мегаватчас, като по този начин подът на помощта се усилва от досегашните 185 лева Договорихме се, че цените от април за природния газ също ще бъдат обезщетени от страната, разясни Петков. Той заяви, че на срещата са били разисквани триумфите на държавното управление за договарянето на газ. Азерският газ ще потече в цялостните си количества от 1 юли, без значение дали ще бъде завършен интерконекторът с Гърция.

Министърът на енергетиката Александър Николов изясни, че всичко над 200 лева на мегават час ще бъде поето от страната. Относно цената на газа компенсацията ще е от април плюс 100% от покачването на цената през май. Тоест, цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на " Газпром износ " да спре доставките за България, посочи Николов.

Правителството предлага дълготрайни антикиризисни ограничения посредством законодателни оферти, свързани с автоматизиране на процеса на компенсиране на бизнеса за високи цени на ел. сила. Те включват законови промени за финансиране на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " за погашение на " свръхпечалби " от сдруженията под БЕХ, както и контракти за разлика с консуматори, които получават обезпечена рентабилност по настоящи контракти с страната. По този метод бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, ако неустойчивостта на пазара продължи. При нужда и при продължение на усложненията с доставките на природен газ сходни ограничения ще бъдат прегледани и за компенсиране на тези разноски, само че от държавния бюджет.

" Имахме потребен разговор. С ограниченията, които държавното управление даде обещание да продължат за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български бизнесмени и всички работещи в България ", съобщи ръководителят на БСК Добри Митрев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР