Компанията очаква не по-малко от 265 млн. лв. по механизма

...
Компанията очаква не по-малко от 265 млн. лв. по механизма
Коментари Харесай

Високата цена на газа в Чирен доведе Булгаргаз до загуба от 36.3 млн.лв.

Компанията чака " не по-малко от 265 млн. лева " по механизма за обезщетения за газа в " Чирен ". Разходите за външни услуги са се нараснали с 283.85% до 42.7 млн. лв.. Пасивите на сдружението се свиват леко до 1.69 милиарда лева при 1.9 млрд.лв. година по-рано.
Загуба от 36.3 млн. лева през първото полугодие на фона на облага от 47 млн. лева година по-рано регистрира публичният снабдител " Булгаргаз ". Загубата за интервала се дължи главно на събитието, че компанията е признала загуба от амортизация на природен газ, нагнетен и разполагаем в хранилището в " Чирен " към края на шестмесечието. Ако осъществените обезценки на материални ресурси и търговски и други вземания не бяха направени, сдружението щеше да осъществя облага в размер на 26.8 млн. лева, демонстрира финансовият доклад на " Булгаргаз ".

Компанията е осъществила доходи в размер на 1.5 милиарда лева при 2.3 милиарда лева за същия интервал на предходната година. Намалението е от 711 086 хиляди лв., или 30.78%, и се дължи главно на по-ниската цена по отношение на предходния регистриран интервал, като се следи фрапантно понижение на равнищата на борсовите показатели на природния газ, се показва още в доклада. Общият размер на пасивите понижава леко до 1.69 милиарда лева при 1.9 милиарда лева година по-рано.

Експертите на компанията регистрират, че от началото на годината продължава почналата в последните месеци на 2022 година наклонност на понижение на цените на природния газ на европейските пазари. Това се дължи на серия от фактори, част от които са свързани със запълването на газовите складове, обезпечаването на различни доставки на полутечен газ, построяването на нови терминали за регазификация на повече европейски пристанища и други За съпоставяне - одобрената от КЕВР цена, до момента в който за същия месец на м.г. тя е била 233.36/MWh. Свийте потреблението! Фактор е и влезлият през лятото на м.г. еврорегламент (2022/1369), обвързван с приемането на координирани ограничения за понижаване на търсенето на природен газ, според който е целесъобразно да се реализира 15% понижение на потреблението на природен газ. Регламентът е наложителен и следва да се ползва директно във всички страни членки за период от една година след влизането му в действие (до 9 август 2023 г.), пишат от " Булгаргаз " в своя доклад. Доброволно понижаване на търсенето значи страните членки да поставят всички вероятни старания за понижаване на своето ползване на газ в интервала от 01.08.2022 година до 31 март 2023 година минимум с 15% в съпоставяне със междинното ползване на природен газ за интервала от 1 август до 31 март през петте следващи години, предхождащи влизането в действие на регламента, изясняват специалистите на публичния снабдител.
Реклама
В резултат на това условие, както и несигурността на интернационалните пазари на природен газ и високите цени през 2022 година, потреблението на природен газ в България е спаднало доста. Намалението в България през 2022 година е с 18 % по-ниско от потреблението през миналата 2021 година. Тази наклонност рефлектира върху продажбите на " Булгаргаз " през първото и второто тримесечие на 2023 година Това е трайно понижение на покупки както от страна на клиенти на контролирани цени, по този начин и на индустриални клиенти по едногодишни контракти на изходни точки на свободни цени, разясняват от публичния снабдител. Чакаме едни милиони От компанията регистрират, че количествата в газовото вместилище в " Чирен " са нагнетени през 2022 година по цена, доста надвишаваща настоящата през 2023 година, даже след осъществената преоценка към края на 2022 година Нагнетяването е станало в осъществяване на Плана за деяние при изключителни обстановки и издадените заповеди на отрасловия министър по отношение на няколко европейски регламента за съхранението на газ за осъществяване на задачите за запълване на хранилищата. В тази връзка " Булгаргаз ", както и другите ползватели на газовото вместилище в Чирен, нагнети количества над плануваните при доста повишени цени.

За постигането на задачите от 80% запълненост на хранилищата, както и относително топлата зима добивът беше мощно стеснен, което докара до съществуването на огромни наличия от природен газ в края на 2022 година, пишат от компанията. И изясняват, че към края на м.г., е бил начислен разход за амортизация на материалните ресурси в размер на 104 млн. лв.. " Въпреки направената амортизация цената на нагнетения природен газ продължи да бъде доста над настоящите пазарни равнища, затрудняващи реализацията му. По решение на борда на шефовете на сдружението към 30.06.2023 година е начислена спомагателна частична амортизация на природен газ в размер на 42 млн. лева ", пишат още от компанията. И допълват, че през първото полугодие на годината Министерството на енергетиката е създало механизъм за компенсиране на високите цени на нагнетените през 2022 година количества в " Чирен ", използван за всички компании с нагнетен природен газ в подземното газово вместилище към 01.11.2022 година.

Съгласно оферти за разискване в работната група механизъм за обезщетения размерът на предстоящата отплата за количествата, нагнетени от " Булгаргаз " към 01.11.2022 година, би възлизал на не по-малко от 265 млн. лева, акцентират от компанията и допълват: " Дружеството чака този механизъм да бъде осъществен в България, както обезщетенията са факт в други европейски страни. " След измененията В доклада е наранена и анулираната в края на м.г. Програма за освобождение на природен газ. Част от продажбите по нея са пренасочени към други търговци на природен газ в страната. Нетният резултат по тази линия към края на полугодието са 69 млн. лева при 16 млн. лева за същия интервал на м.г., се отбелязва в доклада. Програмата, по която държавната " Булгаргаз " беше задължена да продава избрани количества през борсата, бе прекъсната в края на 2022 година на фона на неналичието на каквото и да било публично разискване със бранша.

Въвеждането й през 2019 година бе инициирано от Брюксел за да се обезпечи ликвидност на пазара, като се понижи пазарният дял на " Булгаргаз " в следствие от откритото от Европейска комисия нарушаване на редица правила за конкуренция поради господстващото състояние на компанията.
Реклама

Подобно на приходите, разноските на компанията също понижават, като към края на юни т.г. техният размер е 1.6 милиарда лева, или с към 28.65% по-малко в съпоставяне със същия интервал на м.г., когато са били 2.2 милиарда лева В тях се включват себестойност на продадения газ, разноски за амортизация, за материали, за външни услуги, за хонорари и други

Тук мощно усещане вършат рекордно повишените разноски за така наречен външни услуги, които са нарастнали 283.85% до 42.7 млн. лева (при 11.1 млн. лева година по-рано). Експертите на компанията дават своето пояснение - това се дължи на увеличените разноски за предпазване на природен газ, за необработен потенциал, лицензионни такси, консултантски и одиторски услуги.
Свързани публикации Турската " Боташ " към този момент употребява контракта с " Булгаргаз ". Обратното не се случва 28 септември 2023, 14:54 Топлоелектрическа централа " Варна " на Доган би трябвало да заплати 35.5 млн. лева на " Булгаргаз " 3 август 2023, 18:37 България ще заплати 3.8 милиарда лева на Турция по газовата договорка на президента Радев 28 юли 2023, 09:39 Споразумението на " Булгаргаз " с " Боташ ": повече въпроси, в сравнение с отговори 14 юни 2023, 15:38 Турция ли е новият газов център на Балканите 28 април 2023, 06:26 Азерската SOCAR става съперник на " Булгаргаз " за вътрешния пазар 26 април 2023, 06:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР