Компанията на Илон Мъск Neuralink получи официално позволение от американските

...
Компанията на Илон Мъск Neuralink получи официално позволение от американските
Коментари Харесай

Започват да тестват чип в мозъка, проектът на Мъск е одобрен

Компанията на Илон Мъск Neuralink получи публично разрешение от американските управляващи да тества чипове, които да се вграждат в мозъка на човек. " Това е значима първа стъпка ", пишат от компанията в Туитър.

В края на предходната година Мъск разгласи, че имплантите с компютърен интерфейс, които Neuralink създава, целят да основат връзка сред човек и компютър през мозъка. " Разбира се, ще бъдем изключително деликатно и ще се уверим, че имплантът действа вярно преди да го тестваме на хора ", сподели Мъск през декември 2022.

Големи обещания

Милиардерът Мъск е известен с това, че постоянно слага амбициозни цели пред фирмите си. Някои от тях в никакъв случай не стават действителност, а на други им лишава дълго време преди да се изпълнят. Той е моторът и зад графика, по който се движи осъществяването на плана на Neuralink, който също се движи със доста забавяне. Мъск разгласи, че ще стартира първите проби с хора още през 2020 година.

Кандидатурата на компанията за начало на клиничните изследвания обаче беше в началото отхвърлена при започване на 2022 година. Причината - опасения за сигурността на имплантите. Засега те са били тествани на животни. От Neuralink демонстрираха по какъв начин маймуни, на които е бил вграден чипа, местят с мислите си курсор по компютърен екран и взимат присъединяване в някои просто видеоигри.

С помощта на вградените чипове Мъск желае да лекува неврологични болести или да понижи следствията от тях. В момента компанията създава спомагателни импланти, които да бъдат вкарани в гръбначния мозък или в очите на човек, с цел да се възвърне изгубена пъргавина или зрение.

Не липсват и рецензии

По думите на Мъск обаче главната му цел е да подсигурява, че хората няма да бъдат застрашени от изкуствения разсъдък. За тази цел милиардерът счита, че човешкото тяло би трябвало да бъде механически усъвършенствано. Критиците, въпреки това, предизвестяват за вероятни злоупотреби с новата технология със съществени последствия за свободата и демокрацията.

Властите в Съединени американски щати към този момент няколко пъти са разследвали активността на Neuralink за възможни нарушавания на закона. Наред с други неща, сега се организира следствие от американското министерство на земеделието, с цел да се обясни дали компанията е нарушила наредбите за хуманно отношение към животните при своите опити.

Освен Neuralink, няколко конкурентни компании също работят върху мозъчно-компютърни интерфейси. През юли Synchron разгласи, че е първата компания, която е вградила чип в мозъка на пациент в Съединени американски щати.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР