Компаниите за възобновяема енергия в повечето случаи преживяват тежък сезон

...
Компаниите за възобновяема енергия в повечето случаи преживяват тежък сезон
Коментари Харесай

Вятърната енергетика е на кръстопът: Проблеми помрачават перспективите

Компаниите за възобновима сила в множеството случаи претърпяват тежък сезон на облагите, защото усложненията във веригите за доставки, индустриалните недостатъци и възходящите индустриални разноски оказват отрицателно въздействие върху бранша.    Тъй като светът се пробва да премине с бързи темпове към по-чиста сила, написа CNBC, производителите на съоръжение се борят да не изостават от възходящото международно търсене. Това води до увеличение на индустриалните разноски и до въпроси по отношение на икономическата резистентност на огромните планове на главните участници в промишлеността.    Производствените неточности, най-известния образец за които идва от дъщерната компания на Siemens Energy – Siemens Gamesa, се появиха в миг, в който фирмите се надпреварват да създават турбини с по-големи темпове и мащаби. Те накараха Siemens Energy да ревизира прогнозата за облагите си по-рано тази година, а предишния месец компанията изиска гаранции от немското държавно управление в размер до 15 милиарда евро, дава образец медията.    

Специализираните компании за вятърна сила също по този начин постоянно се оказват изпреварени от обичайните играчи в региона на петрола и природния газ за лицензи за морското дъно. В случай че завоюват контракт, цените на електрическата енергия постоянно са прекомерно ниски, с цел да оправдаят индустриалните разноски, което принуждава фирмите да разчитат на държавна поддръжка в Европа и Съединени американски щати.  
В резултат на това акциите на множеството компании за вятърна сила са спаднали внезапно от началото на годината. В отчет, оповестен предходната седмица, Allianz Research отбелязва, че осемте най-големи компании за възобновима сила в света са отчели общо понижение на активите си с 3 милиарда $ през първата половина на годината, като изключително вятърните планове са били изправени пред извънредно неподходящи условия. Затова и анализаторите на Allianz Research дефинират миналия сезон на докладите като " миг на образование " за промишлеността.    " Целият бранш се бори с възходящите разноски за строителство и финансиране, проблемите с контрола на качеството и веригата на доставки. Инфлацията и световните съмнения в цените на силата също доведоха до увеличение на разноските за плановете за вятърна сила, което слага под подозрение осъществимостта на доста инициативи ", споделят икономистите от Allianz Research. " Някои планове в Съединени американски щати, само че също и във Англия, са застрашени да бъдат изоставени, в случай че държавните управления не предложат поддръжка. Тъй като тези планове бяха стартирани преди енергийната рецесия, при обезпечени преференциални цени, които бяха ниски, в този момент те стават все по-неизгодни. "     Въпреки че балансите остават постоянни, фирмите, занимаващи се с възобновими енергийни източници, отписват активи и понижават прогнозите си за приходите. Миналата седмица датската компания Ørsted да вземем за пример афишира, че се отхвърля от създаването на два офшорни плана в Съединени американски щати, като обвързваните с това обезценки възлизат на 5,6 милиарда $.   

В същото време Vestas, още веднъж датска компания, регистрира облага преди лихви и налози (EBIT) за третото тримесечие в размер на 70 млн. евро, което е много над плануваните 31 млн. Въпреки това компанията предизвестява, че външни фактори помрачават краткосрочните ѝ вероятности, като отдръпва прогнозата си за вложенията и маржа за цялата година. 
Нейният основен изпълнителен шеф Хенрик Андерсен разяснява пред CNBC, че секторът се намира в инфлексна точка и че пазарът в последна сметка ще дефинира своите " спечелили и губещи " с течение на времето.    " Ние сме доста дисциплинирани, работим с нашите клиенти и сътрудниците ни могат да разчитат на нас, както и държавните управления. Това, уповавам се, основава здрава основа, с цел да бъдем един от спечелилите в сектора ", споделя Андерсен. " Индустрията не е счупена, само че не можем да си затваряме очите и да се надяваме, че всеки план, който започваме, постоянно ще се осъществя, в случай че макроикономическите фактори се трансформират. "    Политическо калибриране    Якоб Педерсен, старши анализатор в Sydbank, е склонен, че Vestas в частност е в добра позиция да продължи напред, само че като цяло както фирмите, по този начин и политиците би трябвало да премислят тактиките си, с цел да бъде преходът към нулеви чисти излъчвания реален.   

" Знаем, че голяма част от казуса е обвързвана с плановете, които бяха извоювани още през 2019/20 година и то на ниски цени. Оттогава насам инфлацията и лихвите се покачиха, стана доста по-скъпо те да се осъществят и това докара до недостиг на поръчките ", споделя Педерсен.  
Педерсен добавя, че има " голяма потребност от рекалибриране на политическото виждане " по отношение на разноските за планувания енергиен преход, като се има поради, че цената на вятърните турбини се е нараснала приблизително с 20-30% от 2020 година насам.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР