Комисията за защита на конкуренцията отказа на "Инерком" на Гинка

...
Комисията за защита на конкуренцията отказа на "Инерком" на Гинка
Коментари Харесай

Казусът ЧЕЗ ще се реши в съда

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли на "Инерком " на Гинка Върбакова да образува ново произвеждане по договорката с чешкото енергийно сдружение ЧЕЗ. Върбакова предприе този ход, откакто през август напусна бордовете на фирмите, които ръководят фотоволтаичните й паркове. При първото произвеждане за централизация Комисия за защита на конкуренцията реши, че при вероятно придобиване на чешките активи от страна на "Инерком " има опция за усилване на господстващото състояние на обединената група. Това решение бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компаниите на Върбакова, по този начин и от чешкото сдружение.

Сега в претекстовете си антимонополистите, отпред с ръководителя си Юлия Ненкова, споделят, че комисията към този момент е била нотифицирана за същата договорка сред същите страни, със същите предмет и цел. И се е произнесла. Решението й обаче не е влезнало в действие тъкмо тъй като по него има обжалвания пред съда.

"Наличието на висящо административно произвеждане със същия предмет и с присъединяване на същата страна - във етапа на правосъдно оборване, е безспорна негативна процесуална причина за формиране на ново произвеждане пред административния орган ", безапелационна е Комисия за защита на конкуренцията. Оттам пазят решението си, цитирайки чл.130, ал.2 от Административнопроцесуален кодекс, според която никой различен орган няма право да одобри за разглеждане дело, което към този момент се преглежда от съда. Според комисията преструктурирането в бизнеса на Гинка Върбакова има значение за разрешаване на разногласието, издигнат пред магистратите. По този метод на "Инерком " остава опцията да апелира пред Върховен административен съд новото решението на антимонополистите. Компанията разполага със период до 25 октомври.

Делото във Върховен административен съд по решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което блокира договорката за активите на ЧЕЗ в България, е планувано за 14 май 2019 година. Не е изключено правосъдната сага да продължи дълго, което въобще не кореспондира с концепциите на Прага за бързо овакантяване на българския енергиен пазар.

Още по тематиката на стр. 23

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР