Фалитът на третия по големина туроператор в Европа – германският

...
Фалитът на третия по големина туроператор в Европа – германският
Коментари Харесай

Фалитът на FTI ще засегне почивката на близо 20 000 германци за България

Фалитът на третия по величина туроператор в Европа – немският " Еф Те И груп " (FTI Group), ще засегне почивката на близо 20 000 германци за България, какъвто е годишният размер на концерна за Черноморието ни. Това оповестиха за TravelNews от Асоциацията на инкаминг организациите в България (AIA), която сплотява представителствата на огромните непознати туроператори у нас. Вероятно туристите ще бъдат пренасочени към други немски туроператори, които продават Българското Черноморие - TUI, DER Touristik, Alltours и Schauinsland-Reisen. Всички те дружно пълнят общи чартъри до Бургас и Варна. Разбира се, има възможност и някои туристи да се откажат от България.

„ Седалките на FTI в полетите бързо ще бъдат заети от другите немски туроператори, защото има дефицит на самолети от Германия до България “, споделиха от асоциацията. Същото ще се случи и с местата в хотелите по Черноморието ни, с които са работили от FTI. От Асоциацията на инкаминг организациите оповестиха, че към този момент се вижда растеж от 120% в онлайн резервациите от през вчерашния ден насам на германците към Българското Черноморие. Те се пренасочват към различни онлайн платформи.

FTI Group подаде през вчерашния ден иск до районния съд в Мюнхен за оповестяване в неплатежоспособност. Като причина за банкрута се показват намалелите резервации, както и множеството искове за предварителни заплащания от снабдители, които компанията не може да извърши. От това пострадаха партньорските турагенции, както и хотелиерите и всички бизнеси, свързани с приемането на туристите.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек окачестви банкрута като " трагично събитие ", само че посочи, че ведомството му не може да окаже спомагателна помощ на компанията. Германското външно министерство, туристическият бранш и застрахователите ще поемат грижата за засегнатите туристи. Говорител на ведомството уточни, че управляващите ще проучат в елементи по какъв начин е употребена държавната помощ, получена от компанията, по време на пандемията, възлизаща на 595 милиона евро.

Работещите за FTI по целия свят са към 11 000 дущи, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, включително и през 10 000 партньорски организации в Германия. През финансовата 2022/23 година годишните продажби на компанията възлизат на 4,1 милиарда евро. По данни на финансовия ежедневник " Ханделсблат " дефицитът на сдружението в кратковременен проект възлиза на десетки милиони евро.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР