Комисията по вероизповеданията в Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ

...
Комисията по вероизповеданията в Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ
Коментари Харесай

Опрощават дълговете на всички вероизповедания

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание одобри законопроекта на ГЕРБ и Движение за права и свободи, с който се дава опция за опрощаване на отговорностите на формалните вероизповедания в България.

Заместник-министърът на финансите Росица Велкова изясни, че задълженията са в размер на над 8 милиона лв., само че отхвърли да уточни какъв е делът на всяко изповедание с претекста, че това е данъчноосигурителна загадка. "Задълженията са за 6 вероизповедания регистрирани, които имат налични отговорности. И общата сума на всичките отговорности на шестте регистрирани вероизповедания към 31 декември 2018 година са 8 милиона 267 хиляди лв. с лихвите към 7 март. Над 70% са за осигурителни вноски и заплащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% са за други типове обществени отговорности, които са към централен бюджет ", обясни тя.

Варненският митрополит Йоан разгласи в комисията по вероизповедания, че за последните 10 години Българската православна черква няма отговорности към Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и към обособени други институции. "Ако въпреки всичко има някакви отговорности, да речем, които са били, в никакъв случай БПЦ не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, тъй като тук прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. Българската православна черква се старае да няма задължения ", съобщи митрополитът. Той добави, че свещенослужителите и духовниците си заплащат налозите, тъй като по този начин повелява законът.

"Не сме упорствали за някакъв приоритет. Ако Българската православна черква получи държавна дотация, то тя е за това, че дава отговор на условията на закона ", уточни още веднъж той.

Говорителят на Главното мюфтийство Джемал Фаик удостовери, че отговорностите на вероизповеданието надвишават 8 милиона лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР