Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли ветото на президента

...
Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли ветото на президента
Коментари Харесай

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето за изтребителите F-16

Комисията по защита в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху закона за ратификация на договорите за придобиване на изтребителите F-16 и съответната техника. 13 депутати гласоподаваха "против " ветото, а 7 го поддържаха. В пленарна зала президентското несъгласие ще бъде гласувано в петък.

В своите претекстове президентът посочи, че обвързването на България със отговорности, освен това за години напред, без да има национално единодушие и увереност във взаимноприемливите условия на контракта, е извънредно обезпокоително. Радев акцентира също по този начин, че особената значителност за страната, ангажираният голям финансов запас и внезапното повишение на бюджетния недостиг, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно съвещание. Според него заради скъсената законодателна процедура са останали неизяснени редица значими въпроси като цени, гаранции, периоди за доставки, неустойки, компенсации и други. В аргументацията си президентът означи и че не е реализиран консенсус за придобиването на изтребителите.

В отговор на днешното съвещание на комисията вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов уточни, че никой не купува F-16, с цел да атакува някого. На хората обаче се внушавало, че страната ни избира американски аероплан, с цел да атакува Русия. Каракачанов съобщи, че не чака консенсус по тематиката за новия вид изтребител. Според него отсрочване на покупката не би решило цената, а офертата на Съединени американски щати изтичала при започване на септември. По думите му по-късно цените щели да набъбнат.

Както "Банкеръ " към този момент писа, в началото текстовете бяха признати от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Одобрените договори са за муниции в поддръжка на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение. Договорите са на стойност 1.256 милиарда $, като сумата следва да бъде платена вкупом и предплатено, откакто държавното управление не съумя да склони Вашингтон за разсрочено заплащане. Изтребителите се чака да бъдат доставени до 2023 година, макар че първичните български условия бяха първите машини да дойдат до две години след сключването на контракта.

В 18.00 часа президентът ще направи изказване пред медиите по тематиката - детайлности очаквайте на banker.bg
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР