Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския
Коментари Харесай

Как отговори прокуратурата на въпроси на евродепутати

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент популяризира отговорите на българските управляващи на 29 въпроса, заложени документално от евродепутати от разнообразни политически групи .

В отговорите си българската прокуратура отбелязва, че в последните две години е подхванала дейности за налагане на закона, невиждани от 1989 година насам . Отчита се, че за първи път в последните десетилетия са били повдигнати обвинявания на настоящи министри и зам.-министри, наред с търсенето на наказателна отговорност и на други хипотетични закононарушители, измежду които са изброени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков. Посочва се, че до края на предходната година е било конфискувано имущество за над три милиарда лв., за което има подозрения, че е добито нелегално.

Прокуратурата декларира, че образува следствия само съгласно закона, както и че изказванията на политици за избирателност и неравноправие в това отношение са директен опит за интервенция в независимостта на държавното обвиняване. Политическият и медийният напън могат да попречат на работата на прокуратурата и да основат същинска опасност за наблюдението над върховенството на закона и за върховенството на закона в България, се показва в отговорите.

Уточнява се, че по следствието у нас, намерено по изявленията на испанското издание " Периодико " , се чакат данни от испанската страна. Добавя се, че до момента испанската страна не е предоставила опция за директна връзка сред българските и испанските прокурори по случая, а това искане е било сложено от испанските представители, с цел да срещнат българските си сътрудници с данни от хода на следствието.

Прокуратурата оповестява, че не е завършила инспекцията на публикуваните в медиите звукозаписи, за които се допуска, че са с гласа на премиера Бойко Борисов . Уточнява се, че се ревизират истинността на записите, както и подозренията за осъществено закононарушение.

Прокуратурата сервира извинения за известието, че закритото съвещание в Екологичен потенциал през август, отдадено на нашата страна, е било разказано в нейно известие като самодейност на българския основен прокурор. Уточнява се, че това е неразбирателство, позволено от пресслужбата на българската институция.

В отговорите на въпросите до изпълнителната власт се показва, че държавното управление не лимитира по никакъв метод свободата на словото в страната . Допълва се, че заканите против публицисти и против всеки различен у нас подлежат на инспекция от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР