Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание стартира днес

...
Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание стартира днес
Коментари Харесай

Състезанието за нов гуверньор на БНБ започва

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание започва през днешния ден процедурата по желание на нов гуверньор на Българската национална банка. Мандатът на настоящия шеф - Димитър Радев, изтече още през лятото на предходната година, само че политическите турболенции го оставиха на поста досега.

На процедура през днешния ден депутатите от комисията одобриха правила за чуването и кандидатстването на искащите да поемат ръководството на централната банка. За да няма подозрения във форсиране на процеса бе решено, че 20-дневният период за подаване на документите ще стартира да тече едвам откакто Народното събрание вземе публично решение за промяната.

Това значи, че има задоволително време, тъй като решението ще пристигна след приемането на Бюджет 2022.

Припомняме, че опит за пускане на промяната бе изработен още в предния парламент, само че времето му бързо изтече и по този начин тя бе спряна. Тогава се смяташе, че един от главните претенденти ще бъде точно ръководителят на бюджетната комисия - Любомир Каримански от " ИТН ". Сега той не е коментирал дали ще кандидатства за гуверньор, а името се спряга и за вероятен нов началник на Комисията по финансов контрол.

Разбира се, не е изключена и опцията за втори мандат на Димитър Радев, тъй като законът го разрешава. Въпреки че последният не е прочут със скандални решения през последните години, той постоянно е бил подложен на критика от Каримански, тъй че надали " ИТН " ще са склонни да поддържат Радев. Самият той също не е коментирал дали ще изиска втори мандат.

Кой ще поеме управлението на Българска народна банка в този момент е от изключителна значимост, тъй като точно този гуверньор ще бъде индивидът, който би трябвало да преведе страната през последните години на ERM II и да поеме основната тежест по приемането ни в еврозоната. Очакванията на държавното управление са да успеем да влезем в клуба на богатите през 2024 година, само че би трябвало да се има поради, че това е пожелателна дата и че съгласно доста специалисти е невъзможна.

През това лято пък изтича наложителния период, който страната ни трябваше да прекара в така наречен чакалня на еврозоната, който е две години. След това стартират сондажите за възможна дата за приемане, която зависи както от макроиномомическите ни параметри, по този начин и от критериите от Маастрихт и решенията на обособените страни-членки.

Министърът на финансите Асен Василев, който е другият главен състезател по приемането на еврото, към този момент изрази предпочитание неговият сътрудник в задачата - гуверньорът на Българска народна банка, да бъде човек " който си тежи на мястото в интернационален аспект ".
Идва и нов Фискален съвет
Междувременно през днешния ден започва и процедурата по желание на нови членове на Фискалния съвет. Мандатът на старите петима изтече през ноември.

На процедура това е орган, който е самостоятелен от държавното управление и който прави без значение наблюдаване и разбори на бюджетната рамка " с оглед поддържане на устойчиви обществени финанси и повишение качеството на формалните макроикономически и бюджетни прогнози посредством осъществяване на безпристрастна оценка, учредена на справедливи критерии, както и повишение на прозрачността и информираността на обществото за фискалното ръководство на страната. "

В момента съветът се води от Проф. Борис Грозданов, а другите членове са доцент Григорий Вазов, Дора Андреева, Любомир Дацов и Юнал Тасим.

Под сурдинка за нов ръководител на Фискалния съвет се спряга депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Нито той, нито партията му обаче удостоверяват слуховете.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР