Комисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че преговорите за присъединяване

...
Комисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че преговорите за присъединяване
Коментари Харесай

Вархели: Преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана да започнат през пролетта

Комисарят по разширението Оливер Вархели съобщи, че договарянията за присъединение с Албания и Северна Македония би трябвало да стартират напролет. Той направи изказването на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз на равнище външни министри в Брюксел. „ Днес имахме работна закуска с министрите на външните работи на Албания и Северна Македония. Дискусията беше доста позитивна и съм сигурен, че можем да изправим грешката и да стартираме договаряния напролет, съобщи комисар Вархели.
Дебатът, както той акцентира, е бил насърчителен. „ Изглежда, че ще можем да продължим напред и да изправим грешката, направена през октомври. Трябва да стартираме договарянията за присъединение с двете страни напролет “, сподели Вархели.
На 15 октомври външните министри на Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за започване на договаряния с двете страни поради възражения от страна на Франция, Холандия и Дания. По-късно въпросът беше издигнат на срещата на върха на Европейски Съюз на 17 октомври, само че и тогава не беше реализиран консенсус. Преговорите с Албания и Северна Македония ще бъдат и в дневния ред на Европейски Съюз на Съвета на Европа през април.
Франция изиска промени на самия развой на присъединение.
Новата Европейска комисия би трябвало да показа предложение за нова методология за процеса на присъединение до края на януари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР