Коментар на германския журналист Мартин Ганзлмайер: Ангела Меркел си тръгва. Не

...
Коментар на германския журналист Мартин Ганзлмайер:
Ангела Меркел си тръгва. Не
Коментари Харесай

Меркел си тръгва. Без суета и без нито един скандал.


Коментар на немския публицист Мартин Ганзлмайер:

Ангела Меркел си потегля. Не ѝ доближиха единствено две седмици, с цел да счупи върха на Хелмут Кол като най-дълго управлявал канцлер. Но за разлика от ерата на Кол, а преди този момент и на Конрад Аденауер, в този момент хората в Германия нямаха това възприятие за оловна тежест и убеждението, че е извънредно време канцлерът да слезе от сцената. Точно противоположното: Меркел без конкуренция заема първото място в листата на най-харесваните немски политици. А това е много ненадейно след 16 години на власт.

Но точно смяната е това, което държи демокрацията жива. Без подозрение по време на ръководството на Меркел останаха несвършени неща. Дигитализацията и опазването на климата са единствено два образеца, които потвърждават, че Германия незабавно се нуждае от ускорение на темпото. Независимо от това обаче можем да бъдем признателни, че през последните 16 години Ангела Меркел решително направлява страната ни през не една и две стихии: със сигурна ръка, със задълбочено прозрение в проблемите и с голяма продуктивност.

Силните страни на канцлерката



Дали бъдещите учебници по история ще я наредят до Кол, Бранд и Аденауер? Със сигурност. И то освен тъй като беше първата жена на този пост и произлиза от Германска демократична република. Рядко на един държавен началник в Германия му се е налагало да се бори против толкоз доста рецесии: финансовата и банковата рецесия, рецесията на еврото, украинската война, Брекзит, бежанците, пандемията… Това бяха все тежки разтърсвания, които в други демокрации вероятно биха довели до стопански срив и до напредък на популистите. Подходът на Меркел към рецесиите беше от решаващо значение за това, че Германия остана стопански мощна и политически постоянна. А солидните държавни съществено смекчиха последствията от пандемията.

Много страни завиждаха на Германия, че таман " Mutti " (бел.ред. галеното " мама ", с което от време на време се приказва за Меркел) управлява държавните каузи на Германия. Днес страната се радва на висок престиж по света, а това също е заслуга на Ангела Меркел. Тя се трансформира в противовес на такива мачо-популисти като Тръмп, Путин или Ердоган. Тя в никакъв случай не си е падала по пламенни речи и харизматични визии. Затова пък на интернационалната сцена всички я смятаха за талантлив медиатор. Дори дребните страни знаеха, че могат да разчитат на думата на Меркел. Люксембургският министър председател даже я назова " машина за взаимни отстъпки ". Търпението ѝ наподобява безгранично - потвърждава го фактът, че не прекъсна диалозите нито с съветския президент, нито с китайския партиен и държавен началник.

Добре известни са и грешките на Меркел

Меркел рядко е била толкоз смела и толкоз добър комуникатор, колкото при започване на пандемията от ковид. Възгледът ѝ, че избрани нейни решения са " безалтернативни ", попари дискусионната просвета - освен в личната ѝ партия. И все пак: Ангела Меркел остана 16 години отпред на държавното управление в Берлин - без никакви прояви на суетност и без нито един скандал. А това е рядко срещано в политиката. Федерална република Германия през последните десетилетия нормално има шанс с канцлерите. За Ангела Меркел този извод важи с изключително огромна мощ.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР