Командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт е

...
Командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт е
Коментари Харесай

Командир от НАТО оглежда Варна за военноморски координационен център

Командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт е в България, с цел да разисква създаване на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг. Това оповестяват от Министерство на защитата.

От него се схваща и, че началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и зам.-министърът на защитата Йордан Божилов са имали среща с Блънт, който e на публично посещаване в страната ни до 11 май. По време на диалозите е разисквано изменението на средата за сигурност в Черноморския район и произлизащите от войната в Украйна закани за страните-членки на НАТО в морския домейн, пишат от МО.

Вицеадмирал Блънт е бил осведомен с настоящите процеси, свързани с развиването на отбранителните качества на Въоръжените сили на България. Разгледани са били и дейностите и стадиите по построяването на спомагателен защитителен капацитет на Алианса за усилване на военното наличие по източния фланг, както и 360-градусовия метод за реагиране при закани.

Акцент е подложен върху предното наличие на НАТО в Черноморския район. Съвместяването на националните качества в морския домейн с груповите механизми за защита откри отзив при разискването на създаване на морски координационен център във Варна като част от структурата на силите на Алианса по източния фланг, прибавят от българското военно министерство. Изтъкната е била нуждата да бъдат продължени вложенията в защитата на национално равнище като се поддържа непрекъснат баланс сред опциите на страната и потребностите на типовете въоръжени сили.

Визитата на вицеадмирал Блънт ще продължи във вторник във Варна, където той ще се срещне с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Въпросният център бе заложен още преди три години в взаимното изказване след срещата сред американския президент Доналд Тръмп и българския министър председател Бойко Борисов. В него бе категорично записано, че " Съединени американски щати приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие ". Според известието ставаше дума за осъществяване на военноморски интервенции за подсилване на груповата сигурност по югоизточния фланг на Алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР