Колкото повече се бави ендотрахеалната интубация при пациенти с коронавирус

...
Колкото повече се бави ендотрахеалната интубация при пациенти с коронавирус
Коментари Харесай

Испански учени откриха какво увеличава смъртността при критични COVID пациенти

Колкото повече се бави ендотрахеалната интубация при пациенти с ковид в сериозно положение, толкоз по-голяма е вероятността от летален излаз или отрицателни последствия за белите дробове. Това е заключението на изследване, извършено от испански учени и оповестено в сп. Critical Care.

Изследването е обхванало 205 пациенти, признати в незабавни отделения на университетските лечебни заведения " Арнау " и " Санта Мария " в Каталуния.

Целта е да се откри дали интервалът от време, който протича сред използването на механизми за асистирано дишане (кислородотерапия или неинвазивна вентилация) сега, в който пациентите са интубирани и подложени на механична вентилация, въздейства на смъртността или fudpld белодробни последици.

" Анализът сподели забележителен растеж на смъртността в групата на пациентите, интубирани след 48 часа. Всъщност за всеки ден, през който се забавя ендотрахеалната интубация, смъртността нараства с 9% ", означи шефът на Изследователския център по биомедицина Феран Барбе.

Освен закъснялата интубация, фактори като възрастта и равнищата на креатинин при постъпване в болница също оказват забележителен резултат върху смъртността, излиза наяве още от изследването.

Също по този начин, при пациентите, получили по-късно инвазивна механична вентилация, са регистрирани по-сериозни отрицателни последици за белите дробове.

По тази причина откривателите предлагат да се прави самостоятелен разбор за вероятността да бъде нужна инвазивна механична вентилация и при потребност от такава, тя да бъде приложена допустимо най-скоро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР