Колкото и странно да звучи, ново проучване доказва, че двойките,

...
Колкото и странно да звучи, ново проучване доказва, че двойките,
Коментари Харесай

Как половото равенството ни помага да спим по-добре

Колкото и необичайно да звучи, ново изследване потвърждава, че двойките , които живеят в страни с по-голямо тъждество сред половете , спят по-добре.

Според проучване на повече от 14 хиляди души в 23 европейски страни се открива, че и двата пола имат по-здравословен сън през нощта в страни, в които мъжете поемат по-активна роля в грижите за децата, а дамите имат по-високи работни позиции.

 Твърде доста или прекомерно малко сън
Твърде доста или прекомерно малко сън

Как се отразява на организма

Изследването е извършено от екип от социолози в университета в Мелбърн, който проучва данните от показателя за овластяване на половете на Организация на обединените нации и данните за докладваното качество на съня, взети от европейското обществено проучване.

 Снимка 353999

Норвегия има най-хубави резултати, като единствено 3% от мъжете и 9% от дамите оповестяват за разтревожен сън.

Междувременно Украйна е най-ниско в класацията, като равнищата на нарушавания в съня се покачват до 16% за мъжете и 22% за дамите .

Въпреки че няма явен метод да се изясни връзката, водещата авторка Лия Рупанеар има вяра, че равенството сред половете понижава напрежението и паниките в фамилиите, които нормално водят до нарушавания на съня.

 Снимка 359232

Проучването открива, че сънят на дамите се обезпокоява от децата и фамилните отговорности, до момента в който мъжкият сън е по-вероятно да бъде обиден от условията на работното място и терзанията за финансите за дома.

 Съвети за здравословен сън
Съвети за здравословен сън

6 правила, които да съблюдаваме

Както отбелязва и Business Insider, когато тези отговорности са по-равномерно разпределени сред мъжа и дамата, се допуска, че и двата пола са по-спокойни и могат да се възползват от по-качествен сън вследствие на това.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР