Колко струва една гайка в България? 20, 30, 50 стотинки,

...
Колко струва една гайка в България? 20, 30, 50 стотинки,
Коментари Харесай

6000% схема: 383 лв. за 1 гайка в софийския завод за боклук, работните дрехи са по 2000 лева!

Колко коства една гайка в България? 20, 30, 50 стотинки, 1 лв.? Само си мислите, че знаете. Струва 383,37 лв.! Над 6000% оскъпяване от това, което бихте видели като потърсите в интернет или се поразходите по железариите. Толкова е било готово да заплати Столичното дружество за отнасяне на боклуци (СПТО)!

Ексклузивно Actualno.com стигна до данни, информация и даже документи, показващи картината в СПТО. Предприятието да се занимава с отпадък, само че би следвало да има най-малко минимална хигиена, когато става въпрос за ръководството му.

Предистория

СПТО е общинско дружество, на непосредствено послушание на Столична община, и се появи като отговор на периодическите рецесии с боклука в столицата, които бяха познато събитие през 90-те години на XX век и началото на XXI век. За построяването му са изхарчени към 350 000 000 лева

В първия работен ден на новата година обаче, кметът Васил Терзиев и новото управление на Столична община сигнализираха за евентуална рецесия с боклука. Защо – в резюме СПТО създава доста по-малко RDF гориво, в сравнение с би трябвало, надлежно в клетките му се натрупат доста боклуци и освен това развиване на нещата не е толкоз надалеч моментът, в който боклукът на София няма да има къде да се складира. СПТО има 4 кафези за боклуци в хранилище „ Сардината “.

Предишното ръководство на столицата – това на ГЕРБ, което изкара 15 години с Йорданка Фандъкова и преди този момент с Бойко Борисов, дефинира това като политически пиар, тъй като новото ръководство не може да се оправи с провокациите и търси метод по какъв начин да скрие неспособността си да ръководи.

Дали е по този начин? На 5 януари се чака одитен отчет какво се е случвало в СПТО през последните 3 години. След като Васил Терзиев завоюва борбата за кметското място в София, предприятието към този момент има нов шеф – Николай Савов.

Той беше първият шеф на СПТО, през далечната към този момент 2015 година. Според информацията одитният отчет към този момент трябваше да е излязъл (намерението на новата власт е да е обществено наличен, за разлика от други такива одити), само че многото стряскащи данни и обобщаването им са принудили инспекторите да отсрочат стартирането на документа, тъй като работата по определяне на грозната картина се е оказала повече от предстоящото!

 Ето примерни цени на гайки в случайно определен от Narod.bg онлайн магазин

Реклама

В цифри

6389,5% или 64 пъти по-скъпи гайки, в сравнение с е междинната цена в комерсиалната мрежа – стряскащо число. То е от концепция за контракт в границите на Закона за публичните поръчки – осъществяването на процедурата за дефинитивно легализиране на закупуването на тези диамантено-платинени гайки (като гледаме цената) е спряно, договорът не е в действие за осъществяване. И още едно такова желание: два разнообразни типа лагери, чиято междинна цена в комерсиалната мрежа е надлежно 40 лева и 65 лева, е планувано да се купят за надлежно 1636,14 лева и 1196,61 лева Това е сред 1840% и 4090,35% или 18 и 41 пъти по-скъпо от нужното! Поръчка за работно облекло (светлоотразителен гащеризон) за всичките 300 чиновници на завода. Поръчката е за към 564 000 лева т.е. към 1880 лева на човек с Данък добавена стойност. В регистъра за публичните поръчки обаче има документация специално за това – вижда се, че става въпрос за общо 5 типа дрехи, измежду които зимен работен костюм, антистатичен зимен работен костюм, летен работен костюм, антистатичен летен работен костюм и в допълнение работно облеко. Всеки от тези костюми е с разнообразни детайли, да вземем за пример яке, панталон, полугащеризон, шуба, престилка, тениска и така нататък и за всичко има обособена цена, а общата сума за всичко това е 1722,91 лева без ДДС*. 

Вътрешни източници описаха за фрапиращи случаи – за 7 години са направени поправки на два мотора с вътрешно горене на двете когенераторни съоръжения в СПТО за чудовищната цена от 1 000 000 лева, като ремонтите са били на всеки 17 800 часа работа! Същевременно в интервала на тези поправки не е поправяно нищо друго по инсталациите и в този момент единият когенератор въобще не работи, настояват нашите източници – публична одитна информация до момента не е известна, забавно ще е дали в новия одит ще има изтъкване.

Подготвено е закупуването на шредер за 2,1 млн. лева, откакто към този момент заводът разполага с 2 такива машини и няма планувано място къде да се постави трета, споделят още източниците ни – още веднъж се чака дали ще има такава констатация в одита.

Предвидено е да се купят два мотокара за 600 000 лева, в случай, че цената на всеки от тях може да е 50 000 лева – отново вътрешни данни, само че дали ще намерят удостоверение в одита?

Всичко това е единствено дребна част от цялата картина, която занапред ещ се обяснява – настрана има изказвания за неработещи ленти и съоръжение, поради които е невероятно да се работи на цялостна мощ що се отнася до преработване и произвеждане на RDF гориво, безапелационни са източниците ни. В седмичните доклади на настоящия шеф – Николай Савов, се изнася информация за повреди, липса на качествена поддръжка, несъблюдение на подписани контракти и неподдържана техника, което неизбежно води до несъблюдение на поставените пред предприятието цели за понижаване на количеството депонирани боклуци и увеличение на оползотворените такива.

Избистряне на картината

В началото на месец юни 2023 година Европейската комисия предизвести българските публични управляващи, че не се оправят с преодоляването на отпадъците и не могат да изпълнят европейските наставления за отпадъците и опаковките. Според формалните данни от 2020 година в България се рециклират едвам 31% от битовите боклуци, само че никой не взема поради големите количества отпадък, който се намира и събира от противозаконните сметища. Това оставя и горчивия привкус, че данните не са до такава степен точни. Достигането до поставената цел за преработване от Европейската комисия – 55% до 2025 година, наподобява фантазия. Все по-големи са терзанията, че въпросът за бъдеща рецесия с боклука на София не е „ дали “, а „ по кое време “?

Вече има опити да се приготвя почвата по какъв начин да се избегне рецесия с боклука в София – отново да се отвори депото в Суходол. То е рекултививано, това е безусловно невероятно, настояват пред Actualno.com работещи в СПТО, поискали анонимност.

Друга нужна мярка – замърсителят заплаща, звучи добре на хартия. Въпросът е могат ли държавните и общинските структури да обезпечат спазването ѝ на процедура!

За да бъде решен един проблем, първо би трябвало да сме наясно какъв брой е огромен. Съвсем скоро одитът на СПТО ще отговори на този въпрос – моментното състояние в чистотата!

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР