Колко сигурна е тази ваксина, какво става с втората доза,

...
Колко сигурна е тази ваксина, какво става с втората доза,
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca - въпросите са повече от отговорите

Колко сигурна е тази ваксина, какво става с втората доза, какъв е опитът на другите страни? Ето най-важните данни.

Германия вкара рестрикции за имунизацията на AstraZeneca: тя ще се слага единствено на хора над 60-годишна възраст. По-младите също ще имат опция да се имунизират с Vaxzevria - новото комерсиално име на продукта на AstraZeneca, само че поставящият дозата ще би трябвало в детайли да ги запознае с вероятните странични резултати. Ваксинацията ще е позволена единствено след преценка на самостоятелните опасности.

Какво става с тези, които към този момент са получили първа доза?

За тези, които към този момент са получили първа доза от имунизацията на AstraZeneca, непрекъснатата имунизационна комисия към института " Роберт Кох " все още предлага слагането на втора доза с някоя от мРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция.

Експертите показват, че това е краткотрайно напътствие до събирането на спомагателна информация.

Колко ефикасна е имунизацията на AstraZeneca след първата доза?

Множество изследвания демонстрират, че имунизацията Vaxzevria е мощно ефикасна даже и след първата доза. Според шотландско проучване, което включва 1,14 милиона ваксинирани, рискът за тежко протичане на Ковид-19 и потребността от болнична грижа четири седмици след слагането на първата доза от препарата понижава с 94 %. Това значи, че равнището на отбрана е даже по-високо от това при препарата на BioNTech/Pfizer. Все още обаче не може да бъде изследвано въздействието след втората доза.

Какви и какъв брой странични резултати са се показали?

По данни на института " Паул Ерлих ", към 29 март в Германия са регистрирани 31 случая на рядко срещани тромбози на мозъчните венозни синуси, настъпили след имунизация с препарата Vaxzevria. При деветнайсет от засегнатите е регистриран недостиг на тромбоцити, а девет души са умряли. 29 от засегнатите са дами на възраст сред 20 и 63 години. Мъжете са били на 36 и 57 години.

Междувременно 2,7 милиона души в Германия са получили имунизацията на AstraZeneca. Така че става въпрос за един случай на към 87 000 имунизирани. Усложнението е доста рядко, само че визира най-вече тези, при които няма нараснал риск от съществено заболяване с Ковид-19 - по-младите.

Ваксината беше предложена първо единствено за младежи, в този момент - единствено за възрастни. Защо?

Решенията имат своята научна аргументация. При първичните проби на имунизацията се включиха над 20 хиляди души, само че прекомерно малко от тях бяха възрастни. Затова и здравните управляващи в Германия първо я предложиха единствено за хора под 65-годишна възраст. Междувременно бяха събрани задоволително данни, които потвърдиха, че имунизацията на AstraZeneca е ефикасна и при останалите. Във високите възрастови група досега не са постъпили данни за случаи на тромбози, по тази причина при тях имунизирането с Vaxzevria ще продължи.

Кои страни трансформираха напътствията за имунизацията?

Във Франция и Канада също към този момент ще слагат имунизацията Vaxzevria на лица над 55 години, в Швеция и Финландия - над 65, в Исландия - над 70. Норвегия и Дания изцяло са прекратили потреблението на препарата.

Европейската организация по медикаментите и Световната здравна организация не престават да предлагат слагането на имунизацията на всички пълнолетни лица. Към момента те не виждат мотив за смяна на оценката си. Кейт О’Брайън, директорка на отдела по имунизации към СЗО, акцентира: " Ние сме доста наясно с нашата оценка на изгодата и риска: това е безвредна ваксина ". Евентуалната връзка сред имунизацията и настъпилите тромбози продължава да се изследва.

Има ли сходни случаи и при други ваксини?

Според последния отчет на института " Паул Ерлих ", има известия за два случая на тромбоза на венозните синуси, настъпила след имунизация с BioNTech/Pfizer - при две дами, надлежно на 47 и 86 години. Нито един от двата случая не е довел до гибел. Институтът " Паул Ерлих " обаче заключва, че при имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna по-често се стига до тежки странични реакция спрямо препарата на AstraZeneca.

Продължава ли имунизацията с AstraZeneca във Англия?

Във Англия 30 милиона души са получили първата си ваксина, само че няма данни какъв брой от тях са били ваксинирани точно с препарата на AstraZeneca и каква е била тяхната възраст. Досега по публични данни в страната са регистрирани 30 случая на тромбози на венозните синуси, седем души са умряли. Британската Агенция по медикаментите излезе по този мотив със следната позиция: " Рискът да се получат този специфичен тип тромбози е доста дребен ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР