Количеството на кислород на планетата е намаляло с около 1

...
Количеството на кислород на планетата е намаляло с около 1
Коментари Харесай

Не е шега! Земята губи кислорода, необходим ни за живот

Количеството на О2 на планетата е намаляло с към 1 % през последните 800 хиляди години, като учените са безапелационни, че наклонността би трябвало да се прекъсне, тъй като кислородът на Земята е нужен за живота на нея.

Пред списание Science научният екип е безапелационен, че дефицитът на О2 в земната атмосфера ще се отрази на живота на планетата.

Когато животът на Земята се е зараждал, кислородът е отсъствал от състава на въздуха. След появяването на цианобактериите концентрацията на жизненонеобходимия въздух стартира да се усилва и с помощта на това се появяват първите живи организми.

Хилядолетия наред планетата е успявала да резервира постоянни равнища на газовете в атмосферата си.

Последните проучвания на мостри от лед, взети от Гренландия и Антаркрида, обаче демонстрират, че кислородът е почнал да понижава. Анализирани са били мехурчета, които дават информация за състава на въздуха и неговото минало.

Учените са определили съотношението сред изотопите на кислорода и азота и са открили, че кислородните молекули са намалели с към 1%,

 Земята

Експертите преглеждат няколко вероятни вересии, които са довели до до загубата на жизненоважния газ.

Най-обсъжданата догадка е, че окислителните процеси в атмосферата са се ускорили и това е довело до ерозия.

Ако тази доктрина не се удостовери, учените ще изследват и антропогенното изменение на климата, което съгласно тях също може да се окаже причина за загубата на О2.

Според последните отчети за един век междинната температура на Земята се е повишила с близо половин градус по Целзий, което с годните е провокирало размразяване на ледниковите шапки и смяна в делничния режим на някои животни.

Ако това продължи, съществува действителна заплаха равнището на Световния океан да се увеличи, водейки до серия от наводнения и снежни стихии.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР