Коледният ден е свързан и с различни гадания и предсказания

...
Коледният ден е свързан и с различни гадания и предсказания
Коментари Харесай

Как да гадаете по Коледната трапеза

Коледният ден е обвързван и с разнообразни гадания и предсказания за бъдещето. Бъдни вечер е тази част от празниците, която носи най-богата обредност. Много е значимо цялото семейство да седне рано на масата, с цел да узреят рано житата.

Традиционно софрата е ниска и преди да се сложат ястията, се поставя плява. Върху нея се застила обичайна завивка - месал, на която се реди трапезата. Никой не би трябвало да става от масата, с цел да не стават квачките от яйцата си. Само на стопанина на къщата е разрешено да става, разкрива етнографът Десислава Божидарова.

Трапезата е извънредно тържествена на този празник. Трябва да има от всичко върху нея - наложително чесън и орехи. Орехите предсказват здравето на всеки член от фамилията. Ако вътрешността му е цялостна, заболяванията ще го не помнят през новата година.

Хлябът е доста значим. Месят се три типа самун. Първият е отдаден на самия празник - кръгла пита, изрисувана с кръст, цветя и кръгове. Вторият самун е отдаден на селското стопанство, по тази причина и пластичната декорация по него пресъздава разнообразни стадии от селскостопанския живот. Третия самун е за коледарите, по този начин наречения Коледарски кравай.

 Коледна софра

В празничната вечер стопанинът разчупва хляба и дава по едно парче на всеки, като едно парче се оставя за къщата. То се поставя под иконата. Поверието гласи, че момите би трябвало да скрият къшей от хляба под възглавницата си и през нощта ще сънуват момъкът, за който ще се оженят.

Много значима част от ритуала на Бъдни вечер е и хвърлянето в огнището на авансово приготвена дъбова шума от коледарчетата.

Когато я хвърлят, те изричат пожелания за изобилие. Накрая на ритуала стопанката подарява децата със сушени плодове, орехи и кравайчета.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР