Коледната елха е сред задължителните празнични атрибути, създаващ неповторимото настроение,

...
Коледната елха е сред задължителните празнични атрибути, създаващ неповторимото настроение,
Коментари Харесай

Каква елха да изберем за празниците?

Коледната елха е измежду наложителните празнични атрибути, създаващ неповторимото въодушевление, уют и празнична атмосфера. Традицията за слагане на украсено дръвче в дома си по празниците, съществува от епохи. Тази традиция по този начин е залегнла в визиите ни, че би ни било доста мъчно да си представим празника без нея. С течение на времето концепцията за коледно дръвче се е изменила и през днешния ден с изключение на въпросът с украсата ѝ, стои и алтернативата какво да бъде то – изкуствено или естествено.

През последните години наклонността е да се украсяват изкуствени елхички, с цел да опазим природата.

Изкуствените коледни елхи наподобяват добре и са също толкоз красиви, а с подобаваща коледна декорация са едни почтени заместници на естествените елхи. Тяхното разнообразието е огромно и би задоволило съвсем всички желания – друга величина, форми, цветове, качество на направа. По-достъпната цена на изкуствената елха дава опция на всеки да си избере съгласно бюджета си.

Но има хора, които държат на традициите и избират естествена елха, сложена в дървена кръстачка, а и мирисът на борова гора у дома. Нейното най-голямо преимущество е, че придава особена атмосфера на дома. Но с цел да оцелее дръвчето, би трябвало да се съблюдават някои условия.

Ако изберете живо коледно дръвче
Снимка: shutterstock  Каква елха да изберем за празниците?
Преди да купите елхата решете къде ще стои. За центъра на стаята е добре да изберете симетрична и красива от всички страни, а в случай че ще стои в ъгъла може да вземете и „ едноъглова” или другояче казано – с не толкоз вярна форма. Да купувате елхата в самото начало на декември няма необикновен смисъл, защото няма да доживее до края на празниците. Затова е добре да я купите не по-рано от 10 декември и то денем – по този начин ще можете да разгледате всички елхи и да изберете най-хубавата.

Важно е и мястото, на което ще поставите елхата. Тъй като въздухът в пространствата е топъл и изсъхнал, елхичките умират от дехидратация. Затова е добре дръвчето да стои надалеч от източници на топлота. Също по този начин би трябвало да намалете броя на играчките върху дръвчето. Колкото повече коледни декорации има, толкоз по-бързо то ще увехне поради тежестта.

Ако се спрете на изкуствена елха
Снимка: shutterstock  Каква елха да изберем за празниците?
Изкуствени елхи може да намерите в най-различни размери, форми и цветове, с реплика на неестествен сняг, със светещи иглички и даже към този момент украсени с играчки. Каква тъкмо елха да изберете е въпрос на усет. Но това не касае материала, от който е направена. Така елхи направени от поливинилхлорид са трайни и не доста скъпи. Но те не всеки път наподобяват естествено и постоянно са създадени в Китай.

Елхите от полипропилен са най-качествените към днешна дата и доста наподобяват на същинските елхи. Минусът при тях е единствено високата цена. Съществуват и елхи от монофиламентни конци, те не са скъпи, клонките им са пухкави като при същинските елхи, само че надалеч не постоянно наподобяват естествено.

При покупката на самата елха проверете и по какъв начин са закрепени игличките на клонките, а клонките към ствола на дървото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР