Когато университетският администратор Ланс Ийтън създава работен електронен лист за

...
Когато университетският администратор Ланс Ийтън създава работен електронен лист за
Коментари Харесай

AI в училище и в университета. Как преподавателите приемат технологията

Когато университетският админ Ланс Ийтън основава работен електронен лист за политиките по отношение на генеративния изкуствен интелект, които висшите образователни заведения в Съединени американски щати са приели напролет, той е цялостен главно със мемоари по какъв начин принадлежности като ChatGPT да бъдат неразрешени.    Сега обаче описът, който е обновен от педагози от дребни и огромни американски и задгранични университети, наподобява много по-различно.   Образователните институции предизвикват и даже преподават на учениците по какъв начин най-ефективно да употребяват тези принадлежности, написа CNN.    „ В началото бяхме очевидци на инстинктивна реакция по отношение на изкуствения разсъдък – възбраната му малко преди пролетния учебен срок. Сега обаче се води полемика за какво има смисъл учениците да го употребяват “, споделя Ийтън, който работи в колежа Unbound в щата Роуд Айлънд.    Той споделя, че основания от него работен лист към момента се разисква и споделя в известни Фейсбук групи, отдадени на изкуствения разсъдък, като да вземем за пример Higher Ed Discussions of Writing and AI и Гугъл групата AI in Education.    „ Списъкът в действителност оказва помощ на педагози да видят по какъв начин другите се приспособяват към AI и го ползват в класната стая “, счита Ийтън. „ Изкуственият разсъдък ще продължава да поражда дискомфорт, само че хората към този момент могат да научат по какъв начин университетите и доста просветителни курсове – от програмиране до социология, подхождат към него “, прибавя той. 

Все повече специалисти чакат AI да навлезе още по-масово, по тази причина и преподавателите се боят, че пренебрегването или ограничението на използването му биха били в ущърб на студентите и биха довели до това мнозина да се включат неподготвени в пазара на труда.    Откакто бе пуснат в употреба в края на ноември предходната година, ChatGPT се употребява за генериране на есета, разкази и текстове на песни. Пише реферати, с които е заблудил значително акдемици, и сполучливо поставя изпити в влиятелни университети.    Технологията, както и сходни принадлежности като Bard на Гугъл, разчита на големи размери от онлайн данни, с цел да извършва поръчките на потребителите.   Въпреки че набира известност, тя поражда паники заради риск от грешки, измами, разпространяване на дезинформация и поддържане на предубеждения. 

Студентите към този момент употребяват AI   Според изследване на Intelligent.com през миналата академична година към 30% от колежаните в Съединени американски щати са употребявали ChatGPT за писане на курсови работи, главно по британски език.    Доцент Джулс Уайт, учител по компютърни науки в университета „ Вандербилт “, е безапелационен, че сътрудниците му би трябвало ясно да заявят позицията си по отношение на използването на AI още при започване на образователната година и да я включат в образователния проект.    „ Не можем да подценяваме изкуствения разсъдък. Смятам, че е извънредно значимо студенти, преподаватели и някогашни ученици на образователни заведения да станат AI специалисти, тъй като тази технология ще преобрази всички браншове. По тази причина и нашият университет предлага вярното образование “, споделя той.    „ Вандербилт “ бе измежду първите, които заеха ясна позиция в поддръжка на изкуствения разсъдък, въвеждайки образования и работилници както за възпитаниците, по този начин и за преподавателите си. Това лято над 90 000 студенти приключиха триседмичен 18-часов курс, воден от доцент Уайт, а учени постоянно цитират неговия теоретичен труд за най-хубавите практики в „ бързото инженерство “. 

„ Най-голямото предизвикателство е по какъв начин да формулираме инструкциите си към изкуствения разсъдък. Това е от голямо значение за качеството на отговора, който ще получим. Един въпрос може да бъде заложен по най-различни способи, а крайният резултат – да варира фрапантно. Искаме да се уверим, че нашата общественост знае по какъв начин да се възползва по най-ефективния метод “, споделя Уайт.    Заплатите в областта на „ бързото инженерство “, което нормално изисква съществени знания по програмиране, могат да доближат 300 000 $.     Въпреки че Уайт също има своите опасения по отношение на риска от измами, той има вяра, че студентите, които желаят да плагиатстват, ще разчитат на други способи – да вземем за пример Wikipedia и Гугъл. Затова младежите би трябвало да бъдат научени, че „ в случай че употребяват изкуствения разсъдък по други способи, ще бъдат доста по-успешни “. 

Преход към AI в класната стая   Даян Гайески, професор по връзки в колежа „ Итака “ в щата Ню Йорк, споделя, че наесен има намерение да включи ChatGPT и други принадлежности в образователната си стратегия, както е направила и напролет. Вече е възлагала на свои студенти да употребяват изкуствен интелект, с цел да измислят въпроси за курсови работи, да пишат изявления в обществените мрежи и да проучват получените отговори въз основа на подадените указания.    „ Моята работа е да приготвя студентите за PR специалисти и мениджъри в областта на връзките и обществените мрежи. Професионалистите в тези области към този момент всекидневно разчитат на AI инструментите да създадат работата им по-ефективна “, споделя тя. „ Затова би трябвало да се убедя, че учениците ми знаят по какъв начин да боравят с тях, само че към момента изисквам в курсовите им работи ясно да написа, когато е употребен ChatGPT “, добавя Гайески. Според нея когато има бистрота, студентите не трябва да се тормозят да прибягват до изкуствен интелект.    Някои просветителни институции към този момент наемат външни специалисти, които да образоват педагози и възпитаници по какъв начин да употребяват AI. Тайлър Тарвър – някогашен гимназиален шеф, който преподава на учители тактики за боравене с софтуерни принадлежности, споделя, че през последните месеци е изнесъл над 50 лекции по учебни заведения и конференции в Тексас, Арканзас и Илинойс. Предлага и тричасов онлайн курс за педагози. 

„ Учителите би трябвало да се научат да боравят с изкуствения разсъдък, тъй като техните възпитаници по този начин или другояче ще го употребяват “, счита Тарвър. Едно от уменията, които преподава на младите, е да работят с AI принадлежности за разкриване на граматични неточности, а на педагозите – по какъв начин да ги ползват при слагането на оценки. „ Изкуственият разсъдък може да понижи учителската индивидуалност “, прибавя той.    Според Тарвър преподавателите са склонни да правят оценка по избран метод учениците даже когато последните са постигнали прогрес с времето. Ако един преподавател качи курсова работа в ChatGPT и изиска от него да оцени структурата на изреченията по скалата от 1 до 10, отговорът „ може да послужи като втори чифт очи, с цел да се уверите, че не пропускате нещо “, споделя той.    „ Разбира се, това не би трябвало да е крайната оценка – учителите също не трябва да употребяват изкуствения разсъдък, с цел да мамят или да претупват работата си, само че той може да помогне за слагането на осведомени оценки “, прибавя Тарвър. Бившият шеф съпоставя ерата на изкуствения разсъдък, в която навлизаме, с времето, когато е изобретен автомобилът: „ Не желаете да сте последният човек на кон или в каруца. “ 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР