„Когато трансграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато

...
„Когато трансграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато
Коментари Харесай

Кирил Петков: Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми

„ Когато трансграничното съдействие е координирано, когато имаме обща тактика, когато икономическото стравнение се сплоти, може да се превърнем в най-бързо развиващия се район и да споделяме сигурност”, съобщи Петков.

Той изясни и кои са разискваните тематики. Първата е била – координацията в енергетиката.

„ Обсъдихме по какъв начин може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да стартират да работят в друга посока, да вземем полутечен газ от Турция и Гърция”, съобщи Петков.

Обсъден е бил и кулоар номер 8. „ Но освен съществуващият кулоар номер 8, а да стартира от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, сподели Петков.

Обсъден е и коридорът от Александруполис към Бургас, Варна и Констанца.

„ Всички страните в НАТО приказват за самолети и вложения в съоръжение, само че това съоръжение работи с логистична тактика и би трябвало да има взаимни дейности, с цел да има задоволително мощна тактика, посочи Петков. „ Обсъдихме, че вместо да приказваме за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на локално ниво”, сподели българският министър председател.

Последната тематика на диалозите е била изкореняването на прането на пари.

„ Никоя страна не може да се оправи сама, изключително тук в района. Дори със съдружника ни Съединени американски щати обсъдихме, че локалната корупция е инструмент, който се употребява от Русия за въздействие в района. Хората, които са корумпирани на локално равнище в доста случаи са сътрудници на непознат интерес и ние би трябвало да се занимаем с тях”, сподели ще Петков.

„ Това е ново начало за нас, което ще ни даде опция да стартираме едно ново начало”, съобщи министър председателят на Черна гора Здравко Кривокапич. „ Това ще ни даде опция да стартираме работа по в действителност значимото – да работим повече и да приказваме по-малко. Заедно”, сподели още той. И изрази възхищението си към жителите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати доста мигранти.

По думите му всички неща, разисквани на днешната среща, ще разрешат да се работи дружно. „ Според мен тук на Западните Балкани сме доста мъдри. Сега пристигна времето всички да се съберем и да действаме дружно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите жители. Трябва да оставим предишното зад нас и да мислим за бъдещето”, съобщи Кривокапич.

„ Черна гора е може би единствената страна в Европа, която не употребява газ. Ние обаче имаме капацитет за това и преглеждаме евентуалните способи на доставки. Имаме огромно пристанище, където можем да използваме полутечен газ. Но в случай че не развием нужните връзки – нашият район ще бъде по-различен от останалата част на Европа”, сподели Кривокапич.

„ Изключително се веселя, че имах опцията да се срещна с моите сътрудници. Бих желал да благодаря на Кирил Петков за това, че провежда тази среща, за гостоприемството. Днешното съвещание е навременна опция да задълбочим консултациите по отношение на последствията от нахлуването на Русия в Украйна и надлежно въздействието на тези дейности върху сигурността на Югоизточна Европа”, съобщи министър председателят на Румъния Николае Чука. „ Това беше разисквано и на срещата на Върха на Европейски Съюз. Съвместните дейности са основни за триумфа на ръководството на спорове. Затова взехме решение да бъдем твърди в стратегическата си ориентировка в поддръжка на евроатлантическите полезности. Нашите страни имат сериозен опит в региона на районното съдействието и защитата. Това може да бъде потребно в този случай. Приканих съдружниците ни да подкрепят общите ни дейности. Няма никакво подозрение, че Русия е най-сериозната опасност за сигурността ни. Трябва ни по-сериозна отбрана – противопоставяне на подправените вести, увеличение на енергийната самостоятелност и повече комерсиално съдействие посред ни. Украйна е в сериозно положение”, сподели Николае Чука.

„ Днес като съдружници изпратихме още едно мощно обръщение за взаимност към Украйна”, сподели Димитър Ковачевски, министър председател на РСМ. „ Тази среща оказва помощ за по-добрата връзка на и съгласуваност сред страните от Югоизточна Европа, които са членки на НАТО. Обсъдихме евентуалните закани и това по какъв начин да ограничим филантропичната рецесия в Украйна. Тази война сътвори нова действителност във всички аспекти на нашия живот. Още един път осъдихме военната експанзия на Русия и подкрепихме териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Северна Македония координира своята външна политика с Европейски Съюз, споделяме същите полезности като Европейски Съюз и страните от НАТО”, сподели Ковачевски.

Едно от терзанията е, че Русия спря износа на жито и пшеница, сподели министър председателят Кирил Петков. „ Второ – украинските пристанища на Черно море не може да транспортират тяхната годишна продукция. Притеснени сме и от дефицита на торове, която се дължи на възбраната за експорт и от двете страни. За благополучие нашия район е блажен с опцията да отглежда такива култури. Нашата задача е да се координираме и да си оказваме помощ, с цел да подсигуряваме, че няма да има огромен недостиг”, сподели Петков.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР