Според няколко души в залата страната е изразила значителни резерви

...
Според няколко души в залата страната е изразила значителни резерви
Коментари Харесай

Унгария се закани да наложи вето върху новите санкции на ЕС за ру...

Според няколко души в залата страната е изразила обилни запаси във връзка с новото предложение по време на първичните диалози сред посланиците предходната седмица - отказвайки да се опълчи изрично на мярката, само че давайки ясно да се разбере нейната нерешителност. Най-високопоставеният делегат на Унгария съобщи, че страната му ще блокира всевъзможни наказания, които покачват енергийните разноски в Европа, написа " Политико ".

 

" Ще проучваме пакета, само че не поддържаме нищо, което може да има негативно влияние върху пазара на газ в Европейски Съюз ", съобщи унгарският чиновник по време на среща на дипломати в сряда, съгласно двама дипломати, осведомени с полемиките.

 

Санкциите ще забранят на страните от Европейски Съюз да реекспортират съветски полутечен природен газ (LNG), което може да лиши Москва от обилни облаги. Те обаче няма да спрат покупките на съветски газ от Европейски Съюз и няма да обиден директно бизнес ползите на Унгария. Въпреки това Унгария е мощно подвластна от съветския експорт и от дълго време се опълчва на по-нататъшни енергийни наказания против Москва, които изискват единомислеща поддръжка от всички 27 страни от Европейски Съюз.

 

Според присъстващите няколко други страни, в това число Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за ограниченията по време на първичните диалози. Унгария обаче е била най-нерешителна.

 

" Когато става въпрос за сила, те са обезпокоени ", съобщи пред " Политико " един от дипломатите на Европейски Съюз, на който, както и на останалите, бе предоставена анонимност, с цел да разисква деликатните диалози при закрити врата. " Те се притесняват, че това ще дестабилизира пазарите, даже и индиректно ".

 

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи глобите за полутечен природен газ предходната седмица, отбелязвайки първия си опит да насочи наказания към доходоносния газов бранш на Москва.

 

Натискът е забележителна смяна в тактиката на Европейски Съюз, идваща в миг, когато се натрупват доказателства, че напъните му да понижи приходите на Кремъл от изкопаеми горива - употребявани за финансиране на войната му в Украйна - не дават резултат.

 

Досега Брюксел се въздържаше от налагане на наказания за свръхохладения газ, чиито цени са нараснали, а някои страни се нуждаят от него, с цел да запазят осветлението си. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за импорт на съветски полутечен природен газ, огромна част от който по-късно се реекспортира за страни като Германия и Италия.

Въпреки това Берлин и Рим неотдавна предложиха предварителна поддръжка за глобите за полутечен природен газ. А европейските пазари на полутечен природен газ са доста по-стабилни, в сравнение с бяха директно след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, което дава на Брюксел по-свободна ръка за налагане на ограничавания, споделя Том Марцек-Мансер, началник на отдела за газови разбори в разследващата компания ICIS.

 

" Виждаме, че световният пазар на полутечен природен газ ще стане доста по-дълъг от 2026 година - което значи, че предлагането е по-голямо от търсенето - което значи, че има доста повече пространство за дишане и евентуално ще забележим по-ниски цени в международен мащаб ", сподели той. Въпреки това Марцег-Мансер предизвести, че въпреки енергийните пазари в централноевропейските страни като Унгария да са се нормализирали през последните месеци, всевъзможни промени в предлагането могат да създадат цените за потребителите " доста, доста нестабилни ".

 

За разлика от други страни от Европейски Съюз, Унгария отхвърли непринудено да се откаже от съветския газ след войната в Украйна. Тя даже подписа нови покупко-продажби с московския държавен колос за изкопаеми горива " Газпром " за увеличение на доставките по време на пиковото търсене. Украински публични лица неведнъж са призовавали Будапеща да приключи зависимостта си от Кремъл.

Миналата седмица, когато стартира да се популяризира последното предложение за наказания - 14-ият боен пакет на Европейски Съюз - Унгария още веднъж се опълчи на насочването на наказания към енергийния бранш на Русия.

 

" Унгария счита всички наказания, засягащи енергийния бранш, за нездравословни, защото те доста лимитират европейската конкурентоспособност и водят до повишение на цените и опасности за доставките ", съобщи представителят на Министерството на външните работи Мате Пачолай пред унгарската HVG в отговор на репортажа на POLITICO за пакета.

Министърът на външните работи Пеер Сиярто направи сходни мнения в Москва предходната година, като настоя, че енергийната сигурност на Унгария " изисква непрестанен превоз на газ, петрол и нуклеарно гориво ".

 

Той добави: " За да се изпълнят тези три условия, унгарско-руското енергийно съдействие би трябвало да бъде непрестанно. То няма нищо общо с политическите желания. "

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР