Когато световните цени на зърното започнаха да падат миналата година

...
Когато световните цени на зърното започнаха да падат миналата година
Коментари Харесай

Как зърнопроизводителите от Източна Европа попаднаха в перфектната буря

Когато международните цени на зърното започнаха да падат предходната година след внезапното им повишаване през първите месеци на войната в Украйна, тогавашният министър на земеделието на Полша прикани земеделските стопани да задържат реколтата си с вярата за възобновяване и по-добри доходи.

Залогът се оказа неприятен за някои от тях.

Близо година по-късно полският фермер Артур Конарски към момента има към 150 тона зърно, което е залежало в складовете и твърди, че някои от неговите съперници в третия по величина производител на пшеница в Европейския съюз имат още по-големи ресурси от годишна продукция, които се бавят в силозите, написа Reuters.

Земеделските производители в Полша и други източноевропейски страни (сред които и България – б.р.), които се надяваха на по-високи цени, бяха наранени от съвършена стихия.

Скокът в износа от Бразилия и Русия способства за намаление на международните цени на зърното, до момента в който Европейски Съюз отвори границите си за безмитен импорт на украинско зърно в символ на взаимност, откакто Русия блокира черноморските пристанища на страната.

Въпреки че задачата на Европейски Съюз беше да даде на украинските аграрни производители опция да изпращат зърно и маслодайни култури на обичайните си пазари в Африка, Близкия изток и Азия и да помогне за облекчение на международната продоволствена рецесия, огромна част от тях останаха в Източна Европа.

В изискванията на дефицит на локална продукция в Полша мелничарите и животновъдите, които обезверено се нуждаят от зърно, се обръщат към потока от вносни артикули от Украйна, транспортирани в Европейски Съюз с камиони и влакове, настояват търговци на зърно и фермери.

Правителствата в Източна Европа показаха Украйна като провинен за проблемите на земеделските производители, само че Адриан Вавжиняк, представител на полския синдикат на частните аграрни производители, съобщи, че някои от проблемите в района са породени от самите тях, защото земеделските производители, насърчавани от политиците, са задържали реколтата.

" Това е довело до по-ниски продажби по време на жътвата и съхранението на зърнени култури от страна на земеделските стопани, за което те заплащат с понижаване на приходите от продажбата на зърнени култури ", сподели той.

Местните купувачи са имали задоволително различни доставки.

След като отвори границите си за украинското зърно, Полша внесе 2,08 млн. тона царевица и 579 315 тона пшеница през предходната година, спрямо едвам 6 269 тона царевица и 3 033 тона пшеница през 2021 година

" Тъй като фермерите не продаваха, фуражните и брашнените фабрики купуваха украинско зърно, с цел да имат първични материали за настоящото произвеждане ", изяснява полски търговец на зърно, който отхвърля да бъде представен по име.

Въпреки че е правилен съдружник на Украйна, Полша забрани вноса на украинско зърно през април в отговор на гневни недоволства от фермери в селските региони, където поддръжката за ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS) е мощна.

Унгария, Словакия и България бързо последваха образеца на Полша, предизвиквайки спор с Брюксел по отношение на комерсиалната политика и претенции за обезщетения за ядосаните фермери от фондовете на Европейски Съюз, напомня Reuters.

Едностранните забрани за импорт бяха анулирани предходната седмица, само че едвам откакто Европейската комисия се съгласи да блокира продажбите на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед в границите на тези четири страни членки и Румъния от 2 май до 5 юни.

Проблемът обаче надали ще изчезне.

Преговорите с Русия за удължение периода на съглашението, което разрешава експорт на зърно през три от украинските черноморски пристанища, с цел да се облекчи международната продоволствена рецесия, висят на косъм. Ако коридорът за зърно, чийто период изтича този месец, се провали, украинските фермери няма да имат различен избор, с изключение на да изпращат целия експорт на зърно през Източна Европа.

Търговците обявиха, че цената, плащана за украинското зърно, подхожда на равнищата на европейския пазар, само че са паднали много под цените, търсени от доста фермери в Източна Европа.

Цените на пшеницата на Стария континент доближиха най-високи стойности след прибирането на реколтата през октомври 2022 година от над 350 евро за звук, само че от този момент са спаднали до равнищата отпреди нашествието от към 235 евро.

Това също е надалеч от пика от 450 евро за звук европейска пшеница директно след нападението на Русия.

" Фермерите упрекват държавното управление за ниските цени, дължащи се на украинския импорт, което в действителност не е правилно ", добавя полският търговец на зърно.

Междувременно украинските фермери обявиха, че получават доста по-малко от пазарната цена, защото от нея се удържат към 100 евро на звук за покриване на разноските за превоз до Източна Европа, което е доста повече от разноските за транспорт на зърно от черноморските пристанища.

Ограниченията на Европейски Съюз върху вноса на зърно утежниха така и така мрачните вероятности пред селското стопанство в Украйна, която преди войната с Русия беше третият по величина експортьор на зърно в света.

Украинските аграрни производители настояват, че е трябвало внезапно да понижат количеството на засажданите от тях култури като царевица и пшеница заради компликациите и високите разноски за изнасяне на доставките от страната.

Напливът на украинско зърно в Източна Европа също по този начин се отрази на способността на прилежащите на Европейски Съюз страни да изнасят личната си годишна продукция, защото има дефицит на свободни камиони и железопътни вагони.

В Румъния фермерите се оплакват, че локалните мелници и преработватели не се интересуват от тяхната пшеница и царевица, като настояват, че камионите с украинско зърно се редят на опашка пред портите им.

Земеделските стопани признават, че мъчно намират камиони, с които да транспортират личните си артикули, а разноските за логистика са се нараснали със 70 % спрямо преди войната.

" В целия Европейски Съюз и по веригата на доставките дребните продавачи, търговците, преработвателите на храни са облагодетелствани ", съобщи Цезар Георге от консултантската компания AGRIColumn. " Румънските фермери редовно пропущат прозорците за продажба на зърното си, като се стартира от май 2022 година ", добавя той.

От началото на войната към 17 млн. тона съществени селскостопански артикули са напуснали Украйна по шосе, железници, както и с баржи по река Дунав, съгласно данни на украинското министерство на земеделието. Цялото зърно, което съставлява към 38% от износа на Украйна, е отишло в източната част на Европейския съюз, защото границите на Украйна с Русия и Беларус са затворени.

" Желанието на локалните производители да задържат реколтата си в очакване на по-високи цени сътвори дефицит на локалния пазар, тъй че потребителите побързаха да купят наличното по това време украинско зърно ", изясняват от Съюза на търговците на зърно в Украйна UGA.

Други 28 млн. тона украински селскостопански артикули са изнесени от черноморските пристанища на страната през безвредния кулоар, сочат данни на Организация на обединените нации.

В Унгария притокът на зърно от Украйна не провокира същите проблеми със свръхпредлагането, както в Полша и България, заради пагубната годишна продукция от царевица предишното лято.

" Полша беше най-изложена на риск, тъй като самата тя имаше прилична годишна продукция. Унгария имаше толкоз неприятна годишна продукция от царевица, че щеше да се наложи да внася царевица, без значение дали има война в Украйна или не ", изяснява Беноа Файо, анализатор в Strategie Grains.

Консултантската компания предвижда, че запасите от царевица в Унгария в действителност ще намалеят през този сезон, макар увеличението на вноса.

Pannonia Bio, биорафинерия в Унгария е купувала царевица от Украйна, Словакия, Полша и Румъния, с цел да поддържа активността си, само че даже и тогава е била принудена да ограничи производството заради спада на локалната годишна продукция.

Унгарският фермер Андраш Паштор съобщи, че компанията му е събрала единствено 15% от междинната си годишна продукция царевица от полетата наоколо до източната граница на Унгария с Украйна и към половината от нея, към 2 000 тона, още чака да бъде продадена.

Замърсяването на някои ресурси с отровен непряк артикул от мухъл, която се развива в сухи условия, също е попречило продажбите на унгарската годишна продукция, като някои локални купувачи са се насочили към други възможности заради опасения за качеството, настояват земеделските производители.

Дори и незамърсената царевица обаче се продава мъчно.

Украйна изнася 1,7 млн. тона царевица за Унгария през годината след нахлуването на Русия, спрямо едвам 30 000 тона преди войната, сочат митническите данни.

" Търговците не търсеха унгарска царевица, тъй като не бяха сигурни в качеството, а унгарската продукция е по-скъпа ", споделя Паштор. " При съществуването на по-евтина опция, те просто се насочиха към по-рентабилния вид ", добавя производителят.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР