Когато става въпрос за салати, обикновено си представяме или класическите

...
Когато става въпрос за салати, обикновено си представяме или класическите
Коментари Харесай

Вкусни идеи за салати с карфиол

Когато става въпрос за салати, нормално си представяме или класическите салати от домати и краставици или тези, приготвени от разнообразни зеленийки. Особено пролетно и лятно време. Но хубавото време не е целогодишно. Какви салати да приготвим през есента или зимата? Руска, Снежанка, салата с печени чушки или пък зелева?

Замисляли ли сте се, че можете да приготвите и салата от карфиол? Още повече, че въпреки и есенен зарзават, той може да бъде открит съвсем целогодишно по магазините. Има безчет способи да приготвите с него идеална салата, само че тук ще ви предложим някои от най-вкусните хрумвания по какъв начин да го оползотворите.

Салата от карфиол и броколи

Това евентуално е най-популярната салата с карфиол, която можете да си приготвите. За задачата е значимо само да бланширате броколите и карфиола, да ги отцедите и накъсате на розички. Подправете със зехтин, сол и черен пипер на усет, разбъркайте и поръсете със ситно нарязан копър и шепа смлени орехи.

Карфиол по полски

Тази добре известна на поляците салата се подготвя от карфиол, сварени яйца, галета, лимонен сок, масло, магданоз, сол и черен пипер. Карфиолът се бланшира дружно с малко лимонен сок, след което се отцежда и се разделя на розички.

Поставя се в купа, а настрана се подготвя сос от разтопено масло (можете да употребявате и зехтин), малко галета, ситно нарязан магданоз и ситно нарязани сварени яйца (може и настъргани), който се овкусява със сол и черен пипер на усет. С този сос се залива карфиолът и салатата е подготвена.

Салата от карфиол и дресинг с резене

 хрумвания за салати с карфиол

Карфиолът се бланшира, отцежда и разделя на розички. Можете към него да добавите и броколи. Тук на напред във времето изпъква дресингът, който се подготвя от семена от резене, бял балсамов оцет, зехтин, захар, сол и черен пипер на усет. С него се облива салатата, а с цел да ѝ придадете повече хармония можете да я поднесете поръсена със смлени орехи.

Салата от карфиол, броколи, репички и сос от рокфор

В тази салата изпъква апетитният сос от рокфор, който се подготвя от намачкано с вилица сирене рокфор, кисело мляко, течна сметана за готвене, балсамов оцет (бял) и сол и черен пипер на усет.

С този дресинг се заливат авансово сварените за не повече от 3 минути броколи и карфиол, които към този момент са отцедени и накъсани на розички и нарязаните на кръгчета репички. По предпочитание можете да включите в рецептата и чери доматчета, както и няколко листа айсберг или маруля. Доста изискана и впечатляваща салата с карфиол се получава, повярвайте ни.

Салата от карфиол и репички

За тази салата, с изключение на карфиол и репички, ще ви трябват и зехтин, ябълков оцет, връзка свеж лук, копър, сол и черен пипер. Карфиолът се бланшира, отцежда се и се отделя на розички. Поставя се в купа дружно с нарязаните на ситно лук, копър и репички (нарязани на кръгчета) и се овкусява със зехтин, оцет, сол и черен пипер на усет. Получава се чудесна пролетна салата.

Салата от карфиол, пъдпъдъчи яйца и дресинг от сирене фета

Бланширайте карфиола, отцедете го и го разделете на розички. Към него прибавете няколко сварени и обелени пъдпъдъчи яйца. Отделно пригответе дресинг от сирене фета, като употребявате същата технология както при приготвянето на сос от рокфор.

Просто заменете сиренето рокфор със сирене фета. Разликата е, че тази салата има много по-мек усет, а и не всеки е обожател на тръпчивостта на сиренето рокфор. Както се споделя - усети всякакви.

Вижте още някои хрумвания с карфиол:

- запеканки с карфиол;

- туршии с карфиол;

- супи с карфиол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР