Когато става въпрос за промени в Конституцията, трябва да се

...
Когато става въпрос за промени в Конституцията, трябва да се
Коментари Харесай

Симона Велева: Премахването на ВНС и новите мнозинства правят Конституцията неустойчива

Когато става въпрос за промени в Конституцията, би трябвало да се търси най-щадящият способ и да се види дали тези промени не са вероятни на първо време през промени в законодателството, а на последващо място – през възможни промени, направени от нормално Народно заседание. Тази позиция изрази пред БНР Симона Велева, лекар по конституционно право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Аристотел е споделил, че законът би трябвало да бъде разсъдък, освободен от пристрастености. Конституционното право е оня закон, който би трябвало да вдъхва разсъдък на цялото законодателство и на цялото общество. Конституцията съставлява здравите основи на обществото, показано като къща “, разяснява Велева в предаването " Преди всички ".

Премахването на института на Великото национално заседание и заложените нови болшинства с предлаганото понижаване на броя на депутатите основават изключителна нестабилност на Конституцията и опция за извънредно лесното ѝ променяне във всеки миг в бъдеще, предизвести юристът.

Преамбюлът е част от настоящото право и не трябва да бъде подценяван, безапелационна е Симона Велева. Не е правилно, че ситуациите, заложени в преамбюла, не са настоящо право, съобщи тя и се стимулира с това, че правилото на справедливостта в правосъдната процедура се извлича на конституционно равнище точно от преамбюла на Конституцията.

Проектът за нова конституция носи промени в главните права в извънредно тесни граници, означи още Симона Велева. Основните права са позиционирани в края на документа, а съгласно нея има причина да са първоначално, тъй като битката за главните права постоянно е предшествала приемането на една конституция и хората постоянно са се борели първо за правата си.

По мотив въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба Симона Велева означи, че огромният въпрос е не дали жителите въобще би трябвало да имат достъп до Конституционния съд, а какъв да бъде механизмът и процесуалният ред за това.

Велева даде образец с страни, които са се пробвали несполучливо да вкарат самостоятелната конституционна тъжба и посочи, че „ не е въпрос просто на техническо прибавяне на жителите като индивид “.

Симона Велева дефинира още като " притеснително " правото на законодателна самодейност на прокуратурата, което е написано в плана на ГЕРБ.

" Предполагам, че този план няма да бъде импортиран в този тип ", уточни още тя в разбора си на препоръчаните от ръководещите конституционни промени. „ В този план прозират извънредно доста неточности, които са може би неволни, само че не биха били позволени от един експерт ".

Великото национално заседание може да се сплоти към напълно друг текст, който да няма нищо общо с поднесения план, акцентира конституционалистът.

Само за XX век има 10 хиляди плана за изменение в американската конституция, в която обаче исторически до момента са направени единствено 27 ремонти от приемането ѝ през 1787 година, посочи Симона Велева пред " Хоризонт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР