Когато става въпрос за бременността, тя обикновенно се измерва в

...
Когато става въпрос за бременността, тя обикновенно се измерва в
Коментари Харесай

Бременност по гестационни седмици

Когато става въпрос за бременността, тя обикновенно се мери в месеци, само че за какво постоянно чуваме за бременност по седмици, наричани още гестационни седмици?

Нероденото бебе прекарва към 38 седмици в утробата на майка си, само че междинната дълготрайност на бременността се брои като 40 седмици.

Това е по този начин, тъй като бременността се брои от първия ден от последния месечен цикъл на дамата, а не от датата на зачеването, която нормално настава две седмици по-късно.

Бременността по седмици е едно от значимите неща които би трябвало да знаете.

Бременността се разделя още и на три триместъра:

  • Първи триместър – от 1 до 13 седмица
  • Втори триместър – от 14 до 27 седмица
  • Трети триместър – от 27 до 40 седмица

Бременност по седмици: Информация за всяка седмица и триместър

Седмица 1

Тази първа седмица в действителност е вашата менструация. Тъй като предстоящата дата на раждане се пресмята от първия ден на последния ви менструален цикъл, тази седмица се смята за част от 40-седмичната ви бременност, макар че вашето бебе към момента не е заченато.

Седмица 2

Оплождането на яйцеклетката ви от сперматозоидите ще се реализира към края на тази седмица.

Седмица 3

Тридесет часа след зачеването клетката се разделя на две. Три дни по-късно клетката (зигота) се е разделила на 16 кафези. След още два дни зиготата е мигрирала от фалопиевата тръба към матката (утробата). Седем дни след зачеването зиготата навлиза в цялостната маточна лигавица (ендометриум). Зиготата към този момент е известна като бластоциста.

Седмица 4

Развиващото се бебе е по-мъничко от зърно ориз. Бързо разделящите се кафези са в развой на образуване на другите телесни системи, в това число храносмилателната система.

Седмица 5

Еволюиращата неврална тръба в последна сметка ще се трансформира в централната нервна система (мозък и гръбначен мозък).

Седмица 6

Бебето към този момент е известно като ембрион. Дължината е към 3 мм. Прекалено безшумно е, с цел да го чуете, само че мъничкото сърце на вашето бебе стартира да бие.

Седмица 7

Ембрионът е развил своята плацента и околоплоден сак. Плацентата се прикрепя към стената на матката , с цел да има достъп до О2 и хранителни субстанции от кръвния поток на майката.

Седмица 8

Сега ембрионът е с дължина към 1,3 см. Бързо възходящият гръбначен мозък наподобява на опашка. Главата е непропорционално огромна.

Седмица 9

Очите, устата и езикът се образуват. Малките мускули разрешават на ембриона да стартира да се движи. Кръвните кафези се създават от черния дроб на ембриона.

Седмица 10

В 10-та гестационна седмица ембрионът към този момент е прочут като плод и е с дължина към 2,5 см. Всички телесни органи са образувани. Ръцете и краката, които по-рано приличаха на пъпки, в този момент към този момент се оформят с пръсти и нокти. Мозъкът е деен и има мозъчни талази. Матката е с размер на грейпфрут. През тази седмица от бременността за плода към този момент няма заплаха да развие генетични аномалии.

Седмица 11

Във вътрешността на венците се появяват зъбни пъпки. Оформя се лицето и половите органи на вашето малко дребосъче.

Седмица 12

Стигнахте до края на първия си триместър – главен стадий от бременност по седмици! До края на тази седмица рискът ви от импровизиран аборт доста спада.  До този миг сте качили 2 до 5 кг, а бебето ви наподобява като изцяло завършен човек. Развиват се множеството органи. Бъбреците на бебето се готвят да създават урина. Вашето малко има зъби, пръсти и нокти.

Седмица 13

Вашето бебе пораства бързо и става все по-пропорционално, в този момент главата съставлява единствено 1/3 от тялото му. Плодът може да плува много пламенно. Вече е с дължина над 7 см.

Седмица 14

Подобно на праскова, тялото му е покрито с меки косми. Те се назовават ​​лануго и са като малко палто, осигуряващо топлота в утробата. Не се тормозете – това тънко космено покритие  би трябвало да изчезне до раждането. През 14 седмица от бременността, бебето към този момент се трансформира в човек!

Седмица 16

Плодът е с дължина към 14 см. Появяват се мигли и вежди, а езикът има вкусови рецептори.

Седмица 18

Вече усещате първите ритници на дребното дребосъче. Ушите му са задоволително развити, с цел да ви чуе.

Седмица 19

Амниотичната течност, която заобикаля и пази вашето бебе, може да раздразни нежната му кожа. Ето за какво тялото на бебето към този момент е покрито с бяла субстанция, наречена vernix caseosa. Тя би трябвало да изчезне преди раждането, в случай че бебето ви не се роди по-рано. Под кожата се образува пласт лой, който обезпечава топлота. На бебето стартира да му пораства коса.

Седмица 20

Плодът е с дължина към 21 см. На върховете на пръстите има отпечатъци. Гениталиите към този момент могат да бъдат разграничени с ултразвуково сканиране.

Седмица 21

Костният мозък усилва производството на червени кръвни кафези, които скоро ще доставят О2 в тялото на бебето.

Седмица 22

Тази седмица вашето бебе е към 25 см. Започва развиване на системите и органите както и повишаване на тежестта на плода. Веждите, миглите и очите към този момент са завършени.

Седмица 23

Белите дробове не престават да се приготвят за дишане посредством поемане на околоплодна течност. Те също създават вещество, наречено незадълбочено интензивно вещество, което ще разреши на белите дробове да се надуят. Мозъкът на бебето прави връзките, нужни, с цел да мисли – и да договаря с вас някой ден!

Седмица 24

Плодът е с дължина към 33 см. Свързаните клепачи към този момент се разделят на горен и низък клепач, което разрешава на бебето да отваря и затваря очите си. Кожата е покрита с фини косми (лануго) и предпазена от слой  секрет (верникс). Бебето прави дихателни придвижвания с дробовете си.

Седмица 25

Вашето бебе става все по-голямо, почти към 33см и 600 гр. Сърцето на бебето се чува все по-ясно. Може да почувствате хълцането на дребния човек.

Седмица 26

Вашето бебе към този момент тежи към 910гр.,  стартира да отваря очите си и да реагира на звуци.

Седмица 27

Бебето се оформя от ден на ден. Към момента то е установило  постоянен график, като се редува интервали на сън и бодърстване. За страдание, графикът на бебето може да не е същият като вашия. Не се изненадвайте, в случай че няколко ритници ви разтревожат през нощта.

Седмица 28

Сега вашето бебе тежи към 1 кг. с дължина 25 см. Той или тя може да прави всевъзможни неща – да мига, кашля, хълца и вероятно даже да мечтае!

Седмица 29

Бебето пораства с бързи темпове и тъй като в утробата има по-малко място, би трябвало да можете да усещате съвсем всяко придвижване. Мозъкът развива повече гънки, защото се откриват връзки на нервните кафези. Сетивността на бебето също стават все по-наясно със звука, светлината и докосването.

Седмица 30

Малкото дребосъче към този момент е към 1,400кг с дължина 38 см. Продължава да пораства и да се оформя.

Седмица 31

Бебето се оформя като човек, натрупва мазнини и се приготвя за появяването си.

Седмица 32

Бебето прекарва по-голямата част от времето си в сън. Движенията му са мощни и координирани. Вероятно е заело позицията „ главата надолу “, като се приготвя за раждането.

Седмица 33

Тази седмица тялото на вашето бебе продължава да пораства, костите се втвърдяват. Единствените кости, които ще останат меки, са вътре в черепа на вашето бебе, които ще би трябвало да се компресират леко, с цел да може да премине през родилния канал.

Седмица 34

Бебето към този момент е към 2,300кг. с дължина 44 см. Повечето от главните органи – храносмилателна, дихателна и нервна системи – са съвсем в положение да работят независимо.

Седмица 35

През идващите няколко седмици бебето ви ще наддава доста на килограми. Човечето се  открива в състояние по-ниско в таза ви готово за раждане.

Седмица 36

Бебето е с дължина към 46 см. Развитието на белите дробове е бързо през идващите няколко седмици.

Седмица 37

Бременността ви към този момент е на края, а бебето ви е съвсем в цялостен размер. Имунната система на бебето също се построява и ще продължи да се развива след раждането. Ако кърмите, ще подсилите имунната система на бебето още повече.

Седмица 38

Вече сте на финала, скоро ще прегърнете дребното дребосъче! Бебето към този момент тежи към 2,900-3,100 кг. Голяма част от това тегло е пласт от мазнини, който ще помогне да се резервира топлината му във външния свят. Растежът на вашето бебе се забавя, само че органите са развити идеално. Мозъкът е почнал да управлява функционалностите на цялото тяло – от дишането до регулирането на сърдечната периодичност. Рефлексите също са дейни – в това число улавяне и смукане, които разрешават на бебето да хване ръката ви и да се привърже към гърдата скоро след раждането.

Седмица 39

Остава една седмица до дълго чакания миг, бебето е към 3,000-3,200 кг. с дължина към 50 см.

Седмица 40

Бебето е с дължина към 51 см и е готово да се роди. Не е известно тъкмо какво предизвиква началото на раждането. Най-вероятно е композиция от физически, хормонални и прочувствени фактори сред майката и бебето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР