Може да имате много въпроси за това как да забременеете,

...
Може да имате много въпроси за това как да забременеете,
Коментари Харесай

Как да забременея? 9 съвета за лесно забременяване

Може да имате доста въпроси за това по какъв начин да забременеете, изключително в случай че имате поликистозни яйчници или ендометриоза. Грижата за тялото ви е добра първа стъпка за усъвършенстване на плодовитостта. Но какво друго можете да извършите, с цел да подобрите възможностите си да имате бебе?

Най-важният съвет за жена, която желае да забременее, е да опознае тялото си, по-специално менструалния си цикъл, споделя доктор Мери Елън Павоне, репродуктивен ендокринолог и експерт по неплодородие и медицински шеф на програмата за инвитро оплождане в Отделът за репродуктивна ендокринология и неплодородие на Северозападната медицина в Чикаго.

„ Важно е да се знае точните шпации сред менструацията, с цел да може по-точно да се дефинира времето за забременяване “, споделя доктор Павоне.

Нека видим  10-те най-хубави съвета, които могат да оказват помощ да увеличите възможностите си да забременеете. Както постоянно при този вид информация, не забравяйте да говорите с медицински експерт, в случай че след няколко месеца към момента нямате триумф в начинанието.

Как да забременея?

1. Разберете точният период сред менструациите ви

Жена, която желае да има бебе, би трябвало да следи дали има постоянна менструация. Ако интервалите сред циклите са разнообразни всеки месец, значи, че продължителността на цикъла ви варира от месец на месец. Проследявайки тази информация в календара, може по-добре да предвидите по кое време може да имате овулация, което е времето всеки месец, когато яйчниците освобождават яйцеклетка. Съществуват и проби за овулация, с тяхна помощ също може да следите вашата овулация.

Яйцеклетката на дамата е плодородна единствено 12 до 24 часа след стартирането й, твърди се обаче сперматозоидите на мъжа обаче може да оцелее в тялото на дамата до пет дни.

2. Наблюдавайте овулацята си

Жените с постоянни цикли овулират към две седмици преди датата на менструацията. По-трудно е да се предскаже овулация при дами с неточен цикъл, само че нормално това се случва 12 до 16 дни преди началото на идната ви менструация.

3. Правете опити да забременеете през ден, по време на овулацията си

Според Американското общество за репродуктивна медицина „ плодородният прозорец “ обгръща шестдневен период – петте дни преди овулацията и денят на менструалния цикъл. Всеки месец дамата е най-плодородна в тези дни.

Много дами се обръщат към нови софтуерни принадлежности, като приложения и уеб страници за следене на плодовитостта, с цел да им оказват помощ да наблюдават по кое време е по-вероятно да забременеят, но  в списанието  предполага, че има лимитирани самостоятелни проучвания за тяхната акуратност. В изследване, оповестено през 2016 година в списанието  , учени са анализирали 50 популярни уебсайта и приложения за следене на плодовитостта с хипотетична жена и са открили, че резултатите са доста разнообразни и неточни.

Има много митове за бременността и разкази на възрастни дами за зачеването. Например няма доказателства, че половата позиция ще повлияе на възможностите на двойката да има бебе, нито дамата, лежаща по тил за известно време след сексуален акт, усилва възможностите за забременяване.

4. Здравословно тегло

Теглото на дамата също може да повлияе на възможностите за забременяване. Наднорменото или поднорменото тегло може да понижи тези шансове. Изследванията демонстрират, че на жена с наднормено тегло може да и отнеме два пъти повече време, с цел да забременее, в сравнение с жена, чийто показател на телесна маса ( ИТМ ) се смята за обикновено тегло. Същото важи и за дамите с поднормено тегло при тях пък времето за забременяване може да се удължи четири пъти повече.

Жените, които са с поднормено тегло, с ИТМ по-малко от 18, може да не получават постоянни менструации или да нямат овулацията, което също пречи на способността им да забременеят.

Вижте още:

5. Хранете се здравословно

Въпреки че може да няма съответна диета за бременност, консумирането на разнородни здравословни храни богати на калций, протеини и желязо, може да помогне да подготвите тялото си за бременност, като му  се осигурите задоволително ресурси от потребни хранителни субстанции.

Поради тази причина е добре да хапвате разнородни плодове и зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни, млечни артикули и здравословни източници на мазнини. Изберете здравословно хранене, избягвайте полуфабрикати и модифицирани храни.

Когато се пробвате да забременеете, яжте по-малки количества риби с високо наличие на живак, като риба меч, акула и скумрия. Живакът може да се натрупва в кръвта на бременната жена, което въздейства върху развиването на бебето.

6. Намалете интензивните тренировки

Да бъдете физически дейни през множеството дни от седмицата може да помогне на женското тяло да се приготви за потребностите на бременността и раждането и е обвързвано с понижен риск от проблеми с плодовитостта. Но прекалено много извършения или чести интензивни тренировки могат да попречат на овулацията ви.

Лекарите виждат доста нарушавания на менструалния цикъл при дами, които упражняват тежко физическо натоварване и доста пъти тези дами би трябвало да понижат тренировките си, в случай че желаят да забременеят.

7. Възрастта има значение за забременяването

С напредването на възрастта плодовитостта на дамите понижава. Това се дължи на обвързваните с възрастта промени в яйчниците, които предизвикват спад в количеството и качеството на нейните яйцеклетки. С напредването на възрастта също има нараснал риск от някои здравословни проблеми, като миома на матката, ендометриоза и задръстване на фалопиевите тръби, което може да способства за загуба на плодовитост.

Наблюдава се последователно понижаване на плодовитостта при дамите, започващо през 30-те години, по-рязък спад след 37-годишна възраст и внезапен спад на плодовитостта след 40-годишна възраст. Тези спадове значат, че може да ви отнеме повече време, с цел да забременеете.

8. Откажете цигарите и алкохола

Пушенето може да докара до проблеми с плодовитостта както при дамите, по този начин и при мъжете. Тютюнопушенето състарява яйчниците на дамата и прибързано изчерпва запасите от яйцеклетки.

Най-безопасно е да избягвате алкохола, в случай че вършиме опити да забременеете. Пиенето на алкохол на умерени (една до две питиета на ден) или огромни (повече от две питиета на ден) количества може да повлияе на вашето зачеване.

9. Кога да се консултирате със експерт

И дамата, и мъжът би трябвало да се извърнат към експерт, в случай че дамата е на 35 или повече години и не е забременяла след шест месеца постоянни опити.

Вижте още:

Забременяване с поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ), хормонално разстройство, е една от най-честите аргументи за женско неплодородие.

Ето някои признаци които биха могли да са свързани с поликистозни яйчници:

  • Нередовни менструални цикли или липса на такива, породени от липса на овулация.
  • По-високи от естествените равнища на мъжките хормони, които могат да доведат до непотребни косми по лицето и тялото, акне или изтъняване на косата
  • Множество дребни кисти на яйчниците

Не е ясно за какво някои дами развиват този синдром, макар че постоянно се диагностицира, в интервала когато пробвате да забременеете.

Съществува мощна връзка сред обвързваното с поликистозни яйчници неплодородие и тежестта. Около 40% до 60% от дамите с СПКЯ са с наднормено тегло или затлъстяване и е потвърдено, че здравословното хранене и упражненията усъвършенстват репродуктивните проблеми при дамите с СПКЯ. Редица предписани медикаменти могат също да провокират овулация и да контролират равнищата на инсулин. Високите равнища на инсулин тласкат хипофизната жлеза да отделя огромни количества хормони, които нарушават овулацията.

Друга интервенция е лапароскопското сондиране на яйчниците, при което хирург прави дребни дупки в яйчниците на дамата, с цел да помогне за понижаване на количеството мъжки хормони, които те създават. Тази процедура, която се прави под обща упойка, не е без риск и може също да повлияе негативно върху плодовитостта, в случай че има прекалено много увреждания на яйчниците.

Лекарите предлагат оплождане инвитро, в случай че други интервенции не са дали резултат.

Как да забременеете в случай че имате ендометриоза

Ендометриозата е друго постоянно срещано репродуктивно положение, което визира огромна част от дамите. Това се случва, когато тъканите, открити в матката, порастват в други елементи на тялото, като яйчниците или фалопиевите тръби.

Дори лека ендометриоза може да понижи плодовитостта, до момента в който тежката ендометриоза може да провокира тазова анатомия и да блокира фалопиевите тръби.

Все още е допустимо една жена с ендометриоза да забременее и след зачеване се чака бременността да не се разграничава от тази на жена без ендометриоза.

Медицинското лекуване посредством медикаменти не усъвършенства плодовитостта. Тези медикаменти включват контролиране на хормоните и могат да забавят растежа на ендометриалната тъкан. Но защото тези медикаменти се основават на хормони (като лечения за надзор на раждаемостта и медикаменти, които блокират овулацията или понижават количеството естроген), те интензивно блокират вашето предпочитание да забременеете.

Важното е да бъдете спокойни! Дори и с ендометриоза вие маже да забременеете. При уместно лекуване опитите ви няма да останат без резултат. Не забрявайте да следите за симтомите на ранна бременност.

Тази публикация е единствено с информативна цел, в случай че желаете да забременеете наложително се консултирайте със експерт! 

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР