Какво е цветна бременност? Цветна бременност е термин определящ кървене

...
Какво е цветна бременност? Цветна бременност е термин определящ кървене
Коментари Харесай

Какво всъщност е цветна бременност

Какво е цветна бременност? Цветна бременност е термин определящ кървене по време на бременност. Без значение какъв брой интензивно е кървенето, постоянно би трябвало да се консултирате с гинеколог, защото може да е знак, че бременността ви е изложена на риск.

Кървенето от гениталния тракт по време на ранна бременност постоянно тревожи бъдещите майки, само че в доста обстановки това не е нещо съществено.

Въпреки това е доста значимо, без значение от седмицата на бременността, да отидете на доктор или в незабавното поделение.

Симптоми на цветна бременност, аргументи за кървене

Кървене при започване на бременността се среща при 10-20% от дамите. Неговите аргументи могат да бъдат разнообразни. Понякога този признак значи, че бременността или здравето на бременната е застрашено. Въпреки това, в някои случаи кръвта е признак на болести, които не са рискови за бъдещата майка или нейното бебе.

Кървенето в ранна бременност може да бъде породено от извънматочна бременност. Това е мястото, където феталното яйце се е открило отвън маточната празнина, като да вземем за пример във фалопиевата тръба или яйчника. За страдание, такава бременност съставлява опасност за здравето на бъдещата майка, защото фалопиевата тръба може да се спука и да кърви щедро. Спонтанен импровизиран аборт обаче се случва по-често.

Друга причина за кървене по време на бременност е импровизиран аборт, т.е. гибелта на ембриона. Неговите аргументи могат да бъдат, наред с други генетични недостатъци, съществени инфекции, недостатъци на трофобласта, синдром на поликистозните яйчници, както и погрешен метод на живот (стимуланти, неприятна диета). Неговите признаци включват щедро кървене, контракции на матката и коремна болежка.

Много дами имат кървене в доста ранен стадии от бременността си. Ако е малко и се появява към времето на предстоящата менструация, може да е имплантационно кървене. Свързано е с имплантирането на ембриона в маточната лигавица.

В допълнение, зацапване в ранна бременност може да се появи, наред с други, вследствие на вагинална зараза, след сексуален акт или заради ектопия (ерозия) на шийката на матката.

В доста обстановки не се открива забележима причина за зацапване или кървене. Все отново постоянно би трябвало да се консултирате с гинеколог, който ще направи нужните проучвания.

Кървенето в ранна бременност може да бъде породено и от:

  • раздразнение по време на гинекологичен преглед;
  • лезия на шийката на матката (например полип);
  • ерозия;
  • субхикуларен хематом;
  • скъсване на кръвоносен съд след подготовка (например по време на придвижвания на червата по време на запек);
  • недостиг на прогестерон;
  • имплантиране на ембриона в маточната празнина (имплантационно кървене).

Спонтанен аборт

Много дами се тормозят, че вагиналното кървене през първата половина на бременността е явен знак за импровизиран аборт. Всъщност първият триместър на бременността е обвързван с най-голям риск от импровизиран аборт, само че появяването на зацапване или кървене може да бъде обвързвана с доста по-малко съществени аргументи, както бе упоменато нагоре. Освен това не би трябвало да се не помни за застрашителен импровизиран аборт. Въпреки появяването на кървене, това не е същото като загуба на бременност.

Тежестта на кървенето след импровизиран аборт варира от леки петна до тежък кръвоизлив. Може да има и други признаци, като болежка в долната част на корема или по-малко присъщи признаци, да вземем за пример тресчица. Кървенето по време на бременност в никакъв случай не би трябвало да се подценява и всеки сходен епизод би трябвало да се разисква с лекуващия доктор.

Имплантационното кървене

Имплантационното кървене значи, че ембрионът се е утвърдил в маточната празнина.
Важно е да се прави ясна разлика сред кървенето по време на бременност и зацапването. Кървенето е в обилие, като цвят варира от алено до кафяво и прилича менструация. Зацапването, въпреки това, е малко количество кръв, смесено с друго вагинално течение. Най-често може да се види върху тоалетна хартия или долни дрехи. И двата признака изискват консултация с лекуващия доктор.

Имплантационното кървене по време на бременност може да се обърка с менструацията, защото се появява към времето, в което я очаквате. Някои дами обаче ги третират като първи знак, че е настъпило оплождането и вършат тест за бременност. В случай на позитивен резултат се предлага посещаване на гинекологична клиника, щадящ метод на живот и банкет на фолиева киселина.

Кървене след сексуален акт по време на бременност

Някои бременни дами изпитват кървене след сексуален акт. Обикновено не е щедро и не е съпроводено от други болести. Причинява се от раздразнение на вагиналните стени – би трябвало да се помни, че репродуктивните органи след оплождането са доста добре кръвоснабдени и са чувствителни. Кървенето след сексуален акт по време на бременност не е противопоказание за отричане от сексуален акт (освен в случай че лекарят не е предложил самоограничение по разнообразни причини). Въпреки това си коства да опитате друга позиция и да я споменете на гинеколога по време на последващото посещаване.

Зацапване в ранна бременност – аргументите за кървене

До 20-40% от бременните дами изпитват кървене през първия триместър на бременността. Причините за кървене при започване на бременността са:

  • Спонтанен аборт – Това е най-честата причина за кървене през първия триместър (10-20%);
  • Извънматочна бременност – съставлява 1-2% от случаите. Извънматочна бременност, поражда, когато оплодената яйцеклетка се вгради на извънредно място;
  • Имплантационно кървене – това е безобидно зацапване. Причината му е имплантирането на ембриона в стената на матката;
  • Промени в шийката на матката – бременността трансформира шийката на матката, в това число усилва кръвоснабдяването й, което може да аргументи кървене, да вземем за пример след сексуален акт. Кървенето може да бъде породено и от промени като ерозии, тумори, полипи или възпаление;
  • Бременност трофобластна болест – значи патогенен напредък на тъканите на плацентата. Винаги би трябвало да се има поради, изключително при положение на извънредно нараснал хорион гонадотропин (β-hCG).

Зацапване при бременност и неговите цветове – какво могат да значат?

Зацапването е малко количество кръв, смесено с вагинално течение. Може да бъде с разнообразни нюанси:

  • кафяво – нормално значи „ остаряла “ кръв, напускаща тялото, може да е признак на ранна бременност. Леките зацапвания нормално не са причина за безпокойство;
  • розово – нормално се появява при започване на бременността или директно преди раждането, само че може да бъде и симптом за импровизиран аборт или извънматочна бременност;
  • алено – изисква здравна помощ, изключително в случай че кървенето е интензивно, съдържа съсиреци, части тъкан и е съпроводено от коремна болежка. Най-честите признаци са импровизиран аборт или извънматочна бременност.

Зацапване по време на бременност – опасности

Обилното зацапване по време на бременност кара дамата незабавно да се опасява от загуба на бебето си. Не забравяйте обаче, че даже мощното кървене не значи безусловно импровизиран аборт. Често се оказва, че с цел да продължите бременността, всичко, от което се нуждаете, е отмора и подобаващи хормонални медикаменти за поддържане на бременността.

Рискът от импровизиран аборт значи, че дамата би трябвало да се грижи особено за себе си и да бъде под непрекъснатото наблюдаване на гинеколог. За страдание в такава обстановка постоянно се постанова да се откажете от работа и да почивате повече.

Зацапването при започване на бременността може също да бъде признак на импровизиран аборт, който визира почти 15% от дамите, който се появява без забележима причина. Незабавната консултация с гинеколог е от значително значение!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР