Когато слънцето напича, кучетата са по-склонни да впият зъби в

...
Когато слънцето напича, кучетата са по-склонни да впият зъби в
Коментари Харесай

Учени: Кучетата хапят по-често в жегите

Когато слънцето напича, кучетата са по-склонни да впият зъби в крайници ви, демонстрира ново изследване на американски учени, представено от „ Дейли мейл “ и Българска телеграфна агенция.

Изследователите открили още, че дъждовните дни понижава вероятността от захапване от куче.

Изводите се основават на разбор на 69 525 набези от кучета в осем града в Съединени американски щати сред 2009 и 2018 година - което прави към три случая на захапване дневно.

Кучетата не са единственият тип, който става раздразним и нападателен, когато температурата се увеличи.

Предишни проучвания са открили, че хората също стават по-агресивни, когато е по-топло, а броят на убийствата се усилва в горещините. Установено е още, че маймуните макак, плъховете и мишките също стават по-агресивни в горещите дни.

Досега обаче не беше ясно дали нападенията на кучета над хора следват тази наклонност.

Клас Линман, доцент в Медицинския факултет на Харвардския университет, и сътрудниците му изследвали данни за ухапвания от кучета в осем града в Съединени американски щати: Далас, Хюстън, Балтимор, Батън Руж, Чикаго, Луисвил, Лос Анджелис и Ню Йорк.

След това те изследвали връзката сред броя на ухапванията от кучета, дневните температурни равнища и равнищата на атмосферните замърсители озон и фини прахови частици (PM2,5).

Те също по този начин изследвали равнищата на ултравиолетовата светлина - слънчевата светлина, която предизвиква слънчево изгаряне, както и количествата дъжд или сняг.

Авторите оповестяват, че случаите на захапване от кучета са се нараснали с 11 % в дните с по-високи равнища на ултравиолетовите лъчи, с 4 % в дните с по-високи температури и с 3 % в дните с нараснали равнища на озон.

Авторите пишат в “Сайънтифик рипортс ”: “Стигаме до заключението, че взаимоотношенията сред хората и кучетата са по-враждебни в горещи и слънчеви дни. Това демонстрира, че към публичната тежест на рисковите горещини и замърсяването на въздуха се прибавя и експанзията от страна на животните ”.

Случаите на захапване от кучета леко понижават (с един процент) в дни с по-високи равнища на превалявания. Авторите не оповестяват за промени в случаите на захапване от кучета в дни с по-високи равнища на фини прахови частици.

Авторите предизвестяват, че записаните ухапвания от кучета не включват информация за други фактори, които могат да повлияят на риска от захапване от обещано куче като да вземем за пример порода, пол или дали кучето е било кастрирано или обезпаразитено.

Предишни проучвания са открили, че ухапванията на хора от кучета са по-вероятни, когато жертвата към този момент познава кучето и когато индивидът се пробва да взаимодейства с кучето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР