Президентът на САЩ Джо Байдън обяви 100% мито върху произведените

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви 100% мито върху произведените
Коментари Харесай

Байдън обяви 100% мито върху китайските електромобили

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи 100% мито върху създадените в Китай електрически транспортни средства като част от пакет от ограничения, предопределени да защитят американските производители от на ниска цена импорт.

Решението евентуално ще разпали комерсиалното напрежение сред двете най-големи стопански системи в света, написа Гардиън.

Източници настояват, че този ход е превантивна мярка, предопределена да спре евтините китайски артикули, наводняващи американския пазар и задушаващи растежа на американския бранш на зелените технологии.

Освен нарастване на митата от 25% на 100% върху електрическите автомобили, таксите ще се покачат от 7,5% на 25% върху литиевите акумулатори, от нула на 25% върху сериозните минерали, от 25% на 50% върху слънчевите кафези и от 25% % до 50% за полупроводници.

Митата за стомана, алуминий и персонални защитни средства – които варираха от нула до 7,5% – ще се покачат до 25%.

Въпреки рисковете от възмездие от страна на Пекин, Байдън съобщи, че увеличените данъци са симетричен отговор на свръхкапацитета на Китай в бранша на електрическите автомобили. Източници декларират, че Китай създава 30 милиона електрическия автомобил годишно, само че може да продаде единствено 22-23 милиона на вътрешния пазар.

В продължение на три години администрацията на Байдън преразглеждаше митата, които тогавашният президент Доналд Тръмп наложи върху вноса от Китай като част от комерсиалната война, която той стартира през 2018 година

През март Тръмп разгласи, че в случай че бъде определен за президент по-късно тази година, той ще наложи 100% мита върху „ всяка една кола, която идва през линията “ от китайски индустриални фабрики в Китай. „ Те няма да продават тези коли “, сподели той.

Тръмп даде обещание да увеличи налозите върху целия китайски импорт с 60%, метод, съгласно критиците, който би повишил цените за американските консуматори, които към този момент се борят с висока инфлация.

През април Байдън разяснява, че „ не търси борба с Китай “, само че че Съединени американски щати би трябвало да се опълчват на „ нечестните стопански практики и индустриалния свръхкапацитет “ на Китай. „ Търся конкуренция, само че почтена “, разясни той.

Новите цени ще влязат в действие след 90 дни от вторник – интервал, който ще бъде деликатно следен за признаци на възмездие от страна на Китай. Източници от Белия дом споделят, че задачата не е да ескалира комерсиалното напрежение, а да се помогне на части от стопанската система на Съединени американски щати, където е имало цикъл на дезинвестиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР