Когато Силвио Стелцер си е купувал старинна къща в Саксония,

...
Когато Силвио Стелцер си е купувал старинна къща в Саксония,
Коментари Харесай

Откриха тайните запаси от алкохол на Хитлер

Когато Силвио Стелцер си е купувал старинна къща в Саксония, надали е предполагал какви секрети крие тя. Малко откакто се сдобил с вила в покрайнините на средновековния палат Молицбург в Саксония, той разкрил скришен склад.

Разкриването на тайника станало инцидентно по време на строително-ремонтни действия в постройката. Складът представлявал зазидано помещение, в което новия притежател разкрил сбирка от бутилки с висококачествено шампанско и коняк.

Но това, което придава същинска стойност на алкохолната сбирка, е бил фактът, че тя е била благосъстоятелност не на кого да е, а на самия Адолф Хитлер.

Доказателство за това е откритата в склада регистрационна книга, в която незнайна нацистка ръка прилежно е вписала договорката сред фюрера на Третия Райх и принц Ернст Саксонски съгласно която, последния е трябвало да доставя с качествени питиета Хитлер.

 Вино

Записите свидетелстват, че съвсем до края на 1944 година принцът е изпълнявал договореностите и е доставял на фюрера изискани коняци и виновност. Те са доставяни до отдалечената вила чрез помощта на под земята лабиринт.

Най-вероятно в помещението са били съхранявани и хранителни ресурси, само че те са били изчерпани или изконсумирани.

При отстъплението си пред съветските войски нацистите са зазидали склада с алкохола, като са се надявали да се върнат в подобаващ миг и да го вземат.

Откритието провокира същински възторг в историческите среди, които още се отърсват от вълнението от друго, неотдавна направено изобретение.

Преди време при акция на немската полиция против противозаконни търговци на културни полезности в провинцията Рейнланд-Пфалц са открити две бронзови статуи, принадлежали на фюрера.

Скулптурите, които изобразяват коне, са открити в скришен склад, стопанисван от контрабандистите. По време на Втората международна война тези бронзови коне са украсявали методите към канцеларията на фюрера на Третия райх.

 Изба

Те даже са разказани в записките на редица нацисти, които споделят, че фюрерът доста ги е харесвал и постоянно е можел да бъде видян по какъв начин им се любува.

Според специалисти цената на черния пазар на двете бронзови фигури, дело на придворния ваятел на Хитлер Йозеф Торак, е към 1.5 -2 милиона евро. В момента те се намират под строга полицейска защита.

Статуите могат да се похвалят и доста забавна история, която наподобява на изобретателно написан престъпен разказ. След войната двата бронзови коня са били преместени във военно градче, под контрола на Червената войска, на територията на някогашната Германска демократична република.

Там те са сложени пред спортната площадка на бойците, като боен трофей.

Едва през 1989 година те били разпознати от някого. Изкуствоведката Магдалена Бусхарт написала публикация за тях, която била оповестена в пресата на Федералната република.

Малко след обявата те изчезнали безследно и следите им били изгубени за съвсем 25 години, когато били открити при полицейска акция. Все още не е ясно кой може да претендира за благосъстоятелност върху тях. Не се изключва опцията те да бъдат върнати на наследниците на скулптора Йозеф Торак.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР