Когато се събраха в португалския курорт Синтра миналата седмица, висшите

...
Когато се събраха в португалския курорт Синтра миналата седмица, висшите
Коментари Харесай

Как евентуална рецесия ще се отрази на банковия сектор?

Когато се събраха в португалския курорт Синтра предходната седмица, висшите централни банкери напълно не бяха във ваканционно въодушевление.

Управителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл се оплака „ какъв брой малко разбираме инфлацията “, а обезпокоеният началник на Европейската централна банка Кристин Лагард насочи вниманието към "мащабния геополитически потрес " от нашествието на Русия в Украйна.

Андрю Бейли, гуверньорът на Bank of England, приказва за "объркващата смяна “ в метода, по който работят стопанските системи.

Много месеци, откакто отрицателно настроените коментатори предупреждаваха за упорития прогресивен подтик на цените, най-сетне настъпи моментът, в който и трите водещи централни банки се сплотиха като "ястреби " на паричната политика.

Контролът на инфлацията би трябвало да е техен главен ангажимент, само че сега е мъчно да се одобри тази теза, като се има поради, че темпът на повишаване на цените наближава 10% и от двете страни на Атлантика, написа анализаторът Патрик Дженкинс в собствен коментар за Financial Times.

Все отново, с цел да се отдаде дължимото на Пауъл, Дженкинс напомня, че ръководителите на Фед са работили по-бързо от своите сътрудници. Американската централна банка стартира да стяга паричната политика още през декември, а напълно неотдавна разгласи нарастване на главния лихвен % с цели 75 базисни пункта.

А това значи, че е все по-малко евентуално стопанската система на Съединени американски щати да избегне рецесията посредством така наречен "меко кацане ". Но най-малко усилва възможностите ѝ да овладее стремително възходящите цени.

Междувременно, стрес тестванията на Фед демонстрираха, че всички 34 тествани банки са в обичайно здраве и са предпазени от постоянни финансови буфери в случаи на рискови спешни феномени, включително спад от близо 40% в цените на недвижимите парцели, 55% спад в цените на акциите, утежняване на пазара на корпоративния дълг и 10% равнище на безработица.

На най-големите банки в Съединени американски щати пък беше казано, че в бъдеще ще би трябвало да поддържат приблизително с един процентен пункт по-големи финансови буфери, отрязвайки проектите им за евентуално погашение на дивиденти и назад изкупуване на акции.

Всичко това е извънредно рационално, в случай че се задава криза. Но вложителите в европейските банки получиха по-малко уверения от своите централни банки и регулатори, написа още Дженкинс.

Той напомня, че редица огромни европейски банки са попаднали в обсега на стрес тестванията на Федералния запас в Съединени американски щати, само че единствено техните американски подразделения са били подложени на подробен обзор.

Като цяло, европейските банки са се показали добре в тестванията на Фед, макар че представянето на Credit Suisse, чийто стресов капитал пада най-вече от всичките 34 банки, и това на HSBC, при която спадът е вторият по величина, надали може да се одобри за утешително.

Самите европейски регулатори от дълго време не са правили стрес проби на банките на Стария континент. Европейският банков орган реши предходната година, че ще пропусне тестванията през 2022 година, като вместо това ще се концентрира върху упражнение за оценка на дълготрайната подготвеност на банките за изменението на климата.

Колкото и жизненоважно да е това, наподобява несъвместимо с краткосрочното финансово влияние, което инфлацията, рецесията и сривът на финансовите пазари биха оказали върху кредитните институции в еврозоната, счита Патрик Дженкинс

Междувременно, Bank of England съобщи през март, че разстройването, породено от спора в Украйна, е било огромно предизвикателство за банковия бранш и затова е взето решение стрес тестванията да бъдат отсрочени, с цел да усилват в допълнение административната тежест върху трезорите.

Централната банка даде обещание да даде актуализация до края на юни, само че това по този начин и не се случи, напомня икономистът.

Както самият Бейли призна, стопанската система на Обединеното кралство „ отслабва много по-рано и малко повече от другите “.

Анализаторите от Bank of America предвиждат, че растежът на брутния вътрешен артикул на Обединеното кралство ще спадне до 0.4% през идната година, спрямо 1.3% за еврозоната и 1.4% за Съединени американски щати. Рецесията евентуално ще настъпи на всички места, само че във Англия тя наподобява неизбежна.

Повечето банки в Европа настояват, че към този момент не виждат признаци клиентите им да изостават с изплащането на отговорностите си или да изпитват други проблеми. Но, съгласно Дженкинс, това е просто мъртвило пред стихия.

Отстъпката, с която акциите на европейските банки се търгуват, спрямо техните американски съперници сега, е забележителна. Съотношението цена/счетоводна стойност за европейските трезори е 0.61 против 1.06 за американските.

А при липса на по-адекватна информация за идните проблеми, тази отстъпка може единствено да се уголемява, предизвестява създателят на разбора във Financial Times.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР