Когато се чувстваме унили обикновено посягаме към шоколада или любимата

...
Когато се чувстваме унили обикновено посягаме към шоколада или любимата
Коментари Харесай

Има ли хранителен режим срещу депресия?


Когато се усещаме унили нормално посягаме към шоколада или обичаната мръвка. Има и други случаи, въпросът обаче който се пробват да разнищят учените този път е дали има диета, с чиято помощ можем да прогоним депресията.

Изследователи от Медицинския център към Университета Раш в Чикаго откриват, че хората, които се придържат към хранителен режим непосредствен до DASH диетата по-рядко развиват меланхолия. Този режим е особено основан да подкрепи сърдечносъдовото здраве и контрола на кръвното налягане. Набляга най-вече на потреблението на богати на потребни субстанции храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

В Съединени американски щати през 2016 година от меланхолия са се оплаквали към 16,2 млн. възрастни, което се равнява на 6,7 % от трудоспособното население.

При меланхолия възприятието за безнадежност е определящо държанието и самочувствието на засегнатия. Други отличителни са тъгата и раздразнителността, загубата на интерес към действия, които по-рано са доставяли наслаждение, проблеми със съня. Особено показателно за съществуването на меланхолия е мисълта за самоубийство.

Смята се, че към меланхолия са по-склонни хората, в чиято фамилна история се среща това положение, други фактори са персонално заболяване или на член на фамилията или друго травматично събитие като загуба на непосредствен.

Свързани публикации.. Предотвратете хипертонията посредством DASH диета 0 Витамин В12 - дефицитът му отговорен за умората и неприятната памет 0 В меланхолия ли съм? 6 нейни признака 3

Според откривателите подобаващият режим на хранене може да редуцира риска от меланхолия с 11%. Това число те извеждат от изследването на 964 възрастни на междинна възраст 81 години, които наблюдават в продължение на 6,5 години. Медиците са се интересували в детайли за питателните привички на доброволците. Те били сложени в групи съгласно режима, към който се придържат: западно хранене, средиземноморска и DASH диета.

DASH диетата е формирана от Американския институт по сърдечносъдови и белодробни болести за предварителна защита на високото кръвно налягане. При нея се заобикаля потреблението на храни богати на захар и наситени мазнини. Образно казано, това е режим без пържени филийки, понички, картофки, кюфтета и сходни.

Храненето, което включва тези нездравословни кулинарни изкушения, ни е познато като „ западна диета “. Резултатите на групата, предпочитала тези храни, се оказали противоположни на тези от DASH групата. Не за първи път откриватели и медици сочат, че потреблението на избрани храни и лимитираният избор на артикули също залага неприятното въодушевление и чувство за незадоволеност.

По-нататък откривателите считат да открият точните нутриенти в храните, които могат да оказват помощ в битката против депресията.

Засега – наблягайте колкото може повече на пресните плодове и зеленчуци и зърнените култури.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР