Когато журналист от Бостън Глоуб“ пита Арета Франклин какво смята

...
Когато журналист от Бостън Глоуб“ пита Арета Франклин какво смята
Коментари Харесай

Aрета Франклин – кралицата на соул музиката, която никой не може да детронира

Когато публицист от „ Бостън Глоуб “ пита Арета Франклин какво счита за прозвището, което са й дали – „ Кралица на соул музиката “, отговорът на певицата е непретенциозен и лишен от всевъзможен егоцентризъм:

„ Това е самопризнание за моето изкуство. Означава, че се различавам с творчеството ми и с моята огромна обич. И съм безпределно признателна “.

Арета обаче напълно не се отличава единствено с творчеството си – нейният необхватен гений и безподобен глас я превръщат не просто в икона, а в стандарта, по който се мерят всички последващи соул изпълнителки. На днешния ден преди 2 години тя загуби борбата с рака, само че завоюва войната с времето и остава вечно в душите и ушите на меломаните.

Роди се звезда

Арета Луиз Франклин извисява глас за първи път на 25 март 1942 година в дребна къщурка в Мемфис, Тенеси. Ражда се в фамилията на свещеник, който управлява госпъл хор, и певица, владееща добре свиренето на пиано. Арета наследява гения от майка си, а в хора на татко си прави своите първи музикални стъпки. Атмосферата в дома на семейство Франклин обаче не е хармонична – родителите на Арета имат общо 4 деца дружно и още няколко от предходни връзки, само че живеят в недоразумение. 6 години след раждането на певицата те се развеждат, а майка й получава сърдечен удар и умира малко преди десетия рожден ден на Арета.

В този интервал тя се научава да свири на пиано сама, единствено по слух. След тежката загуба търси разтуха в музиката, прекарва от ден на ден време с госпъл хора, като стартира да извършва и сола. Баща й вижда невероятния гений и се трансформира в неин управител – когато певицата е на 12, той стартира да й провежда „ турнета “ и да я води в разнообразни църкви, където да извършва обичаните си сола. Първият й професионален запис е точно от храм, в който е вкарано звукозаписно съоръжение, с цел да може да улови магията на госпъл музиката. Така Арета записва албума Spirituals с 9 песни и набира известност измежду църковните реализатори, като даже госпъл звезди като Клара Уорд и Джеймс Кливланд пътуват от други щати, с цел да я слушат онлайн.

Успешният старт на кариерата й обаче е белязан от още катаклизми в персонален проект – певицата забременява и ражда, когато е едвам на 12, а бащата на детето й остава тайнственост и до през днешния ден, а две години по-късно ражда втория си наследник. Въпреки това съумява да остане отдадена на музиката и когато е на 16 години, получава покана да пее на събития на Мартин Лутър Кинг, с които пасторът се бори против расизма. По-късно пее и на погребението му – извършва Precious Lord.



Голямата сцена и още по-големият глас

Бащата на певицата – Кларънс Франклин, прекарва целия си живот измежду музиканти – в хола му репетират величия като Арт Татъм и Нат Кол, а на кафе се отбивали Ела Фицджералд и Били Екстийн. Кларънс бил непосредствен другар и с Мартин Лутър Кинг, по тази причина осъзнавал какъв брой значима е дарбата на щерка му, тя не била дадена на Арета, а на цялото човечество посредством Арета. Затова Кларънс прави всичко допустимо мощният и звънтящ глас на щерка му да бъде чут и отвън църквите, в които изнася проповеди.

В началото на 60-те години той я предизвиква да подпише контракт със звукозаписна компания, която да я продуцира. Честта се пада на лейбъла Columbia Records, който издава първия й студиен албум – Aretha: The Ray Bryant Combo. Хитът Rock-a-bye от същия албум напуща рамките на Съединени американски щати и я трансформира в интернационална сензация. През 1962 година издава още два албума – The Electrifying Aretha Franklin и The Tender, The Moving, Swinging Aretha Franklin, като последният даже доближава 69-о място на Billboard Hot 100 и за първи път й носи прозвището „ Кралица на соул музиката “ . Неповторимият й жанр съчетава чистите и прочувствени вокали от госпъла с нежността на блуса и ритъма на джаза. Но до момента в който Арета е повелителка на сцената, вкъщи тя е жертва на домашно принуждение.

На 19 години се омъжва за Тед Уайт, който става неин управител и татко на третото й дете. Бракът им продължава от 1961 до 1968 година, когато Арета събира храброст да го напусне. През тези години околните  й стават очевидци на подиуми на вербално и прочувствено принуждение, а синините, които се пробва да прикрива с пудра преди участията си, свидетелстват и за физически похищения. Певицата излива душата си в сингъла I Never Loved a Man the Way I Love You от 1967 година, където пее:

I don’t know why I let you do these things to me
My friends keep telling me that you ain’t no good
But oh, they don’t know that I’d leave you if I could
I ain’t never loved a man the way that I love you

* " Не знам за какво ти разрешавам да ми причиняваш тези неща. Приятелите ми споделят, че не си добър, само че те не знаят, че щях да те напусна, в случай че можех. Никога не съм обичала мъж по метода, по който обичам теб. "

Емблематичната ария е изповедта на певицата и слушателите й я правят оценка високо – тя е първата, която доближава в топ 10 на Billboard Hot 100.



Арета не се разделя единствено със брачна половинка, само че и с лейбъла си – през 1967 година подписва контракт с Atlantic Records, където се раждат най-великите й шлагери. В същата година записва песента Respect, която се трансформира в нейна визитна картичка, а по-късно става химн на феминисткото придвижване. Същото име носи и биографичният филм за певицата, който се чака да излезе при започване на 2021 година

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР