Преспанското споразумение и използването на едно име за съседната страна

...
Преспанското споразумение и използването на едно име за съседната страна
Коментари Харесай

Мицотакис към Скопие: Няма да напреднете за ЕС, като си отваряте нов фронт с Гърция

Преспанското съглашение и потреблението на едно име за прилежащата страна „ беше главната причина Северна Македония да стане член на НАТО ", сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, представен от Българска телеграфна агенция.

Спорът сред Скопие и Атина за името на Република Северна Македония е позволен с подписването на така наречен Преспански контракт през юни 2018 година, по силата на който от 12 февруари 2019 година страната към този момент публично се назовава Република Северна Македония.

Той направи тези изказвания в изявление за гръцката национална телевизия ERT на борда на фрегатата „ Кимон “ във френската държавна корабостроителница " Навал груп " (Naval Group) в западния френски град Лориан в четвъртък.

В отговор на мнения на водача на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски, който получи през вчерашния ден мандат за сформиране на държавно управление, че ще съблюдава Преспанското съглашение, само че ще назовава страната си „ Македония “, гръцкият министър председател сподели, че счита за „ недопустимо Северна Македония да може да участва на първата си (Среща на върха на НАТО) с новото си управление и да слага под подозрение Преспанското съглашение по отношение на името “.

Мицотакис съобщи, че откакто Мицкоски постави клетва, ще се състои и първата среща на двамата водачи, като това ще се случи на Срещата на върха на НАТО през юли, когато се отбелязва 75-ата годишнина на алианса.

„ Успяхме да имаме положителни връзки и да подкрепим напредъка ѝ към Европа. Но не мисля, че Северна Македония може да напредне по пътя към Европа, като отвори нов и непотребен фронт с Гърция “, сподели министър председателят на Гърция.

В изявлението гръцкият министър председател повтори нуждата от единна европейска тактика за защита и обвързван с тази тактика фонд за защита, сходен на Фонда за възобновяване. Мицотакис добави, че той и френският президент Еманюел Макрон са били първите, които са говорили за „ нуждата от стратегическа автономия на Европа, още преди съветското навлизане в Украйна ". По думите му това изисква повече европейско съдействие и " не е инцидентно, че взехме решение да строим нашите кораби във френска корабостроителница ".

Въпросът за обединен фонд за защита „ би трябвало да бъде обвързван и с някои огромни планове от стратегически приоритет за Европа, които биха могли да обединят европейската промишленост и да предложат добавена стойност към нашите взаимни отбранителни проблеми “. Гръцкият министър председател сподели, че въпросът ще бъде включен в новия дневен ред на Европейския съвет.

„ В последна сметка въпросът е дали в среда на фискална дисциплинираност националните бюджети могат да поддържат увеличени разноски, които всички признаваме, че би трябвало да създадем за нашата защита “, сподели Мицотакис.

Той означи, че Европа като цяло „ фундаментално е отстъпила своята защита и гаранции за сигурност на НАТО и Съединени американски щати “, а политическата обстановка в Съединени американски щати е незнайна поради идните президентски избори. Гръцкият министър председател акцентира, че диалозите, свързани с този въпрос, към този момент са почнали.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР