Младите хора на възраст 18-35 г очакват работодателите и Държавата

...
Младите хора на възраст 18-35 г очакват работодателите и Държавата
Коментари Харесай

Високи очаквания: Младите у нас искат заплата над 4300 лв. след данъци

Младите хора на възраст 18-35 г чакат работодателите и Държавата да се схванат за работещи способи за реализиране на съответно възнаграждение (общо 80%). Те знаят какво чакат от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лева дефинират като прекомерно ниска, с цел да стартират работа, а като мечтано заплащане в близката една година показват малко над 4300 лева (след данъци). Прави усещане, че упованията на дамите във връзка с заплащането са приблизително сред 27% по-малки от тези на мъжете.

За втора поредна година организация за онлайн маркетингови изследвания JTN и Bulgaria Wants You организираха национално-представително изследване през м.май 2024г. за трендовете в настройките на младите българи във връзка с бъдещето им в персонален и професионален проект, написа Фокус.

Огромното болшинство (89%) от младите виждат професионалното и персоналното си развиване през идващите 5 години в България. Освен това от ден на ден младежи избират да работят за български шеф (45% - с 5% повече по отношение на предходната година). Те считат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до персоналните им ползи. Преобладава мнението, че задграничните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, до момента в който българските компании търсят повече идейност и дават късмет за креативност в работата.

Освен съответното възнаграждение като мотивиращ фактор от ден на ден хора показват положителният баланс сред работа и персонален живот, поставяйки го една позиция по-нагоре спрямо предходната година и измествайки другарската работна среда от второто място.

Младите българи до 35-годишна възраст са доста по-склонни да разчитат на лични сили - 74% споделят, че сами носят отговорност за сполучливото си развиване в кариерата, а 49% показват, че са подготвени да жертват от персоналното си време за професионалната си реализация. Над 60% от интервюираните дефинират опцията за работа от у дома като извънредно значима. Повече от половината респонденти считат, че вкъщи са по-продуктивни в сравнение с в офис, което с 8% повече от резултатите от изследването на същия въпрос през 2023г.

Все повече от интервюираните настояват, че биха се завърнали да живеят в родния си край, в случай че им бъде препоръчано съответно работно място (51%). Половината от запитаните възнамеряват да започват лична компания, тъй като считат, че е по-перспективно от това да са чиновници. Увеличaва се и процентът на младите, които настояват, че избират да са основатели на съдържание/публични персони пред работа на заплата (45%) или пред развиване на личен бизнес (38%).

Най-сериозните упования към Държавата са за създаване на положителен имидж на страната, реализиране на стопански напредък и положително качество на живот. 60% от хората под 35 години са очевидно по-готови да поемат персонално отговорност и да се нагърбват със задания отвън тясно персоналния си интерес и считат, че могат персонално да допринесат за развиването на България, само че липсва обща идея, която да ги сплоти.

По отношение на персоналния си живот 71% от интервюираните споделят, че желаят да имат дете в идващите 5 години и като съществени фактори за решение да станат родители показват фактори като доверие в индивида до тях (42%) и съществуване на дом/жилище (38%). В персонален проект финансовите въпроси са доста под нематериалните измерители на благополучие. 62% дефинират като най-важно да имат " обичан човек до себе си “, 45% слагат родителството преди всичко, здравето е максимален приоритет за 43%, а финансовата непоклатимост е най-важна за 38% от интервюираните.

Цялото социологическо проучване ще се показа на форума " Кариера и живот “ на 14 юни в НДК - най-успешният кариерен конгрес за българите по света и у нас. На форума в столица се чакат над 1000 гости и десетки компании, които ще търсят своите нови чиновници на място.

Проучването е извършено измежду 500 мъже и дами на възраст 18-35 години, уравновесени, по отношение на национална представителна извадка по пол, възраст, местопребиваване и размер на обитаемото място и се осъществя със лични средства на организация JTN. Теренната работа е била в интервала м.май, със личен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).

Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния способ Field Detective, лична разработка на JTN и водеща система в областта на CAWI изследванията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР