Когато Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващата журналистическа група „Белингкат“,

...
Когато Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващата журналистическа група „Белингкат“,
Коментари Харесай

Войната в Украйна придава друга форма на филма Навални“

Когато Христо Грозев, изпълнителен шеф на проверяващата журналистическа група „ Белингкат “, е гледал наскоро наново новия документален филм „ Навални “, отдаден на вкарания в пандиза съветски опозиционен водач Алексей Навални, е бил изумен по какъв брой друг метод е възприел кино лентата, откакто Владимир Путин стартира война в Украйна. „ Навални “ под режисурата на Даниел Роер – вълнуващ портрет на съветския отстъпник – стартира с неговото отравяне през 2020 година, което едвам не го убива и което Грозев наблюдава директно до Кремъл. Грозев разкрива, че Навални е бил нападнат с с нервнопаралитичното вещество „ новичок “ и че покушението е дело на шпионски екип на Кремъл. (Кремъл отхвърля това.)

Тогава Грозев се е чудел дали няма да е прекомерно да се твърди, че Путин би прибягнал до такава прекаленост в жанр злодея от Джеймс Бонд. „ Когато правехме следствието през 2020 година, се мъчех да измисля по какъв начин да убедя съветската аудитория и света, като кажа, че президентът на една огромна страна, който желае да бъде духовен водач в света, в действителност убива хора “, споделя Грозев в едно свое неотдавнашно изявление.

Войната в Украйна внезапно трансформира погледа към „ Навални “, който ще бъде излъчен в неделя от 21 часа по Си Ен Ен, откакто няколко дни се въртя по кината. За пръв път филмът бе показан през януари на филмовия фестивал „ Сънданс “, където получи премията на публиката в раздела за документалистика и основната премия на фестивала.

Според Мария Певчих, началник на проверяващия екип в Фонда за битка с корупцията на Алексей Навални, филмът дава „ толкоз доста подтекст на това, което се случва в този момент в Украйна “. „ Светът можеше и трябваше да разбере това по-рано. Путин можеше да бъде спрян в доста моменти от историята: след Крим, след потреблението на химически оръжия, след задействането на екип убийци “, споделя тя.

„ Навални “, който ще бъде излъчен на по-късна дата по Ейч Би Оу макс, е сниман, до момента в който съветският опозиционен водач се е възстановявал в Германия от офанзивата с „ новичок “, преди да се върне в Москва макар явния риск. Междувременно Навални се изявява като опция на Путин, като постоянно разяснява комично детайлности за неговата скорошна гибел.

В една невероятна сцена Навални заема ролята на съветски бюрократ, който написа отчет и се обажда на сътрудниците на Кремъл, направили офанзивата, с цел да изисква от единия от тях да даде детайлности. Под незабележимите камери на Роер излиза политически трилър от действителния живот с основно настоящо лице един доста неотразим зложелател на Путин. „ Излизането на този филм пред света ще помогне на света да разбере, че Владимир Путин не е Русия и Русия не е Владимир Путин “, споделя канадският кинематографист. По думите му „ Алексей Навални е другия образ на това, което страната може да бъде.

Докато войната в Украйна продължава и на Русия всеобщо се приписват военни закононарушения, Навални приказва остро против войната. Във вторник той сподели, че един негов отдалечен родственик Иля Иванович Навални е бил погубен в украинско село. Навални допусна, че индивидът е бил набелязан за цел от съветските сили единствено поради фамилното си име.

За да бъде избегнат бойкот от страна на съветски оперативни сътрудници, фирмите зад „ Навални “ пазеха до последната минута проектите си за негови прожекции. Филмът бе прибавен в листата на „ Сънданс “ дни преди началото на фестивала; стартирането му по Си Ен Ен бе оповестено към седмица авансово. Роер споделя, че съветските държавни медии са го жигосали като сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ и че основната му цел е филмът да бъде забелязан в Русия. Същевременно той акцентира, че не би желал „ руснаци да влизат в торент уеб сайтове, с цел да се опитат да намерят кино лентата и да го изтеглят, с цел да го споделят с другари и родственици “.

„ Когато работиш с Алексей и прекарваш доста време с този човек, можеш единствено да бъдеш оптимист “, споделя Роер. „ Тази война, разпалена от Путин, и осъществяваните от него военни закононарушения са може би най-голямата политическа нелепост. Бих погледнал в историята. Бих напомнил на читателите какъв брой бързо рухна Съветският съюз. Нещата се трансформират стремително бързо “, прибавя той.

По Българска телеграфна агенция, със съкращения
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР