Когато говорим за сигурността в Черно море, всички наши действия

...
Когато говорим за сигурността в Черно море, всички наши действия
Коментари Харесай

Таджан Илдем: Споразумението от Монтрьо е ненарушим гарант за сигурността в Черно море

Когато приказваме за сигурността в Черно море, всички наши дейности би трябвало да са в сходство с интернационалното право. Турското държавно управление затвори Босфора за военни кораби след войната на Русия против Украйна и това ще продължи. Предпочитанията на Турция постоянно са били противоречивите въпроси с Гърция да се вземат решение посредством ефикасен разговор сред двете страни.


Това съобщи в изявление за БГНЕС ръководителят на основания в Истанбул „ Център за проучване на стопанската система и външната политика - EDAM “, дипломат Таджан Илдем, изпълнявал длъжността асистент общоприет секретар по обществената дипломация в НАТО.

По отношение на прецизното следване на Конвенцията от Монтрьо от страна на Турция, Илдем бе безапелационен, че няма никакъв риск то да бъде подценено в обозримо бъдеще.

„ На първо място, когато приказваме за сигурността в Черно море, всички наши дейности би трябвало да са в сходство с интернационалното право. Конвенцията от Монтрьо е интернационален инструмент, който работи от 1936 година и е неразделна част от интернационалното право, съобщи специалистът.

„ И сега конвенцията от Монтрьо се ползва след войната, стартирана от Русия против Украйна. Турското държавно управление се базира на Член 19-ти от конвенцията и затвори пролива за военни кораби и това ще продължи. Докато събитията са такива, тази процедура ще се ползва “, добави той.


На въпрос на БГНЕС по отношение на рисковете за района, откакто наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази изненадата си от превъоръжаването на Гърция и сподели, че тази активност не отговоря на добросъседските взаимоотношения, експертът по обществена дипломация изрази нуждата от договаряния.

„ Вярно е, че сред двете страни (Гърция и Турция) има редица въпроси, свързани с Егейско море. Предпочитанията на Турция постоянно са били тези въпроси да се вземат решение посредством ефикасен разговор сред двете страни “, съобщи Илдем, като добави, че не чака непосреден проблем в това отношение.

Той означи смисъла на неотдавна провелите се избори в Турция, на които Реджеп Ердоган завоюва нов мандат, както и идния избор в Гърция на 25 юни.

„ Надявам се, че откакто изборите са към този момент зад тила най-малко на Турция, след изборите в Гърция на 25 юни новите държавни управления да могат да стартират сериозен разговор, с цел да се оправят с проблемите, които стоят на дневен ред “, добави специалистът и посочи общия интерес на двете прилежащи страни, защото „ те са съдружници в НАТО “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР