Когато Гордън Гънд поема контрол над състоянието, което неговия баща

...
Когато Гордън Гънд поема контрол над състоянието, което неговия баща
Коментари Харесай

Той е милиардер и кара ски, въпреки че ослепява през 1970 г., вижте тази уникална история!

Когато Гордън Гънд поема надзор над положението, което неговия татко му завещава, вероятността да не прави нищо и да се любува на парите си е доста огромна.

Гънд обаче, който сега е на 78 година, не е елементарен правоприемник. Той стартира да влага през 70-те години, почти по същото време, когато губи зрението си.

Той купува дялове в баскетболния тим Кливланд Кавалиърс, в биотехнологичната компания Gilead Sciences Inc. и в Align Technology Inc., чиито пластмасови съоръжения за изправяне на зъби са изполвани от пациентите, които не желаят да поставят железни брекети.

Неговият дял в Align, който е оценен на 29 млн. $ при IPO-то на компанията през 2001 година, към този момент коства 1.7 милиарда $, с което положението на Гънд нараства до минимум 2.3 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

Компанията регистрира по-голяма облага от предстоящата в 10 от последните 11 тримесечия, а цената на акциите й скача със 169% през годината. Това е и най-добре представящата се акция в състоящия се от 62 компании показател S&P 500 Health Care.

Приспособленията на Align се употребяват и от младежи, и от възрастни. Компанията разгласи тази година, че 5 милиона пациенти са почнали да употребяват Invisalign, с което приходите й скачат с 38% на годишна база през третото тримесечие, написа Bloomberg.

Подобен вид увеличение на благосъстоянието при наследниците е рядко срещано.

“На доктрина, мотивацията постоянно е по-голяма при създателите на фирмите, в сравнение с при техните наследници,” споделя Доминк Самюелсон, основен изпълнителен шеф на Campden Wealth.

Богатството на Гънд и неговите братя и сестри води началото си от техния татко Джордж Гънд Втори, който купува патента за безкофеиновото кафе за Съединени американски щати, откакто той е взет от немския му притежател по време на Първата международна война.

Той комерсиализира процеса, преди да продаде марката Kaffee Hag на Kellogg Co. в края на 20-те години за 10 млн. $, главно в акции. Днес семейството Гънд остава един от най-големите акционери в компанията с дял от 7.5%, който се прави оценка на 1.6 милиарда $.

Офисът на Гънд в Принстън, Ню Джърси, е обсипан със сувенири от неговата кариера, измежду които и фланелка с автограф на ЛеБрон Джеймс, звездата на тима на Кливланд Кавалиърс, чиято стойност е повишена 20 пъти за двете десетилетия, в които той е акционер.

Той стартира да влага преди близо половин век, след четириседмичен престой в болница в някогашния Съветски съюз, който не съумява да избави зрението му. Гънд се завръща вкъщи твърдо решен да остави своя диря в бизнеса и малко по-късно става един от първите вложители в рисков капитал в Съединени американски щати.

“По това време бяхa единствено Kleiner Perkins и неколцина други,” споделя Гънд, визирайки компанията за рисков капитал от Силициевата котловина, учредена през 1972 година

Пигментоза на ретината

Гунд страда от пигментоза на ретината - дегенеративна болест на очите, и е кьорав от 1970 година Процесът по търсенето на лек за заболяването заема по-голяма част от неговото време.

Той съосновава фондация за битка с заболяването през 1971 година и дружно със брачната половинка си Лаура и свои родственици, подарява над 200 млн. $ за проучвания на заболяванията, свързани с ретината.

Слабо осветеният офис и почукванията на неговия бял бастун са измежду дребното неща, които издават неговото положение. Той рядко употребява брайлова писменост и разчита на дългогодишния си помощник, който му чете капиталови оферти и новинарски история.

Той твърди, че по време на срещи съумява да преценя хората, като деликатно се концентрира върху техните думи и нюанси на гласа, с цел да вземе решение за вероятно ново бизнес начинание.

Освен че е приключен предприемач, милиардерът е и порядъчен скиор, съгласно някогашния комисар на НБА Дейвид Стърн, който от време на време кара ски с Гънд в Колорадо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР