Когато Доналд Тръмп и Ким Чен-ун седнат утре лице в

...
Когато Доналд Тръмп и Ким Чен-ун седнат утре лице в
Коментари Харесай

За какво ще си говорят Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур

Когато Доналд Тръмп и Ким Чен-ун седнат на следващия ден лице в лице на невижданата среща на върха, те ще имат съгласно американския президент " неповторим случай " да придвижат напред идеята на мира. Но ги чакат и редица трънливи въпроси.

Ядрено разоръжаване

Това е сърцевината на казуса и дипломатите вършат старания да запълнят пропастта, която продължава да разделя двете страни в навечерието на срещата. Вашингтон изисква " цялостно, подлежащо на инспекция и необратимо освобождение от нуклеарното оръжие " на Северна Корея. По думите на Тръмп: " Те би трябвало да се освободят от нуклеарното оръжие. Ако не го създадат, това ще е недопустимо ".

Пхенян не стопира да приказва за уговорката си, ориентиран към " освобождение на Корейския полуостров от нуклеарно оръжие ". Формулата обаче е обект на пояснение и не е ясно какви отстъпки ще е подготвена да постави на масата Северна Корея.

По оценки на Сеул Северът разполага с 50 кг плутоний, задоволителни, съгласно медии, да създаде десетина бомби и има " забележителен " потенциал за произвеждане на оръжие с уран. Предишните съглашения се провалиха с тропот и експертите не биха заложили на желанието на севернокорейския водач да се откаже от " скъпоценния си меч " - силата му за нуклеарно въздържане.

Според специалисти ще са нужни няколко години за унищожаване на нуклеарен боеприпас, изграждан скрито през десетилетията, развой, който е извънредно мъчно да бъде следен. Зигфрид Хекер, прочут американски експерт, разгласи, че цялостно и неотложно унищожаване на нуклеарното оръжие е " немислимо " и би било като сюжет за капитулация на Северна Корея ".

Прекратяване на Корейската война?

Северът и Югът механически още са във война, защото спорът от 1950/53 година приключи с помирение, което тогавашният южнокорейски водач отхвърли да подпише. То сътвори демилитаризирана зона (ДМЗ), която утвърди разделянето на Корейския полуостров.

На междукорейската среща на върха през април Ким и южнокорейският президент Мун Дже-ин се договориха да се стремят към кротичък контракт. Сеул разгласи предходната седмица, че тристранните диалози с Пхенян и Вашингтон са били ориентирани към встъпителна декларация по въпроса.

Тя ще предхожда формален кротичък контракт, който ще се занимае със комплицирани проблеми, изискващи трудоемки договаряния. То би трябвало да включва и Китай, подписал примирието и подкрепял Севера през войната. " Напълно допустимо е да подпишем съглашение и към това гледаме ", разгласи обаче Тръмп. " Това наподобява малко необичайно, само че евентуално е най-лесно. "

Фотогалерия: Защо срещата на Тръмп и Ким е в "Страната на заниманието " >

Нормализация

Американският президент размаха моркова за нормализация на дипломатическите връзки сред тогавашни врагове, даже насочи покана на севернокореец номер едно за посещаване в Белия дом. " Може би можем да стартираме с Белия дом, по какъв начин мислите? ", сподели той, запитан дали Ким ще бъде поканен във Вашингтон или в имението му в Мар-а-Лаго във Флорида.

Друг подтикващ фактор може да е анулиране на глобите на Организация на обединените нации против Пхенян. Но и тук има огромно затруднение - Вашингтон твърди, че те могат да изчезнат единствено в случай че премахването на нуклеарното оръжие е приключено. Пхенян желае облекчаването им " на стадии " въз основа на напредъка към тази цел.

Човешки права

Защитниците на правата на индивида споделят, че нарушаванията на тези права са необятно публикувани в Северна Корея, където близо 120 000 пандизчии гният в лагери, а някои се питат дали Тръмп ще повдигне въпроса. Япония, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, упорства американският президент да приказва за нейни жители, отвлечени през 70-те и 80-те години, с цел да образоват севернокорейски шпиони на японския език и традиции.

За Брад Адамс, шеф за Азия на " Хюман райтс уоч " този въпрос е належащ. " Укрепването на разговора сред Северна Корея и другите страни е позитивно, само че преди да се въодушевим прекомерно, би трябвало да си спомним, че Ким Чен-ун господства над може би най-репресивната система в целия свят. "

Сигурност

Основната грижа на Ким е оцеляването на неговия режим. Според Мун севернокореецът " се тормози дали може да се довери на Съединени американски щати, с цел да постави завършек на враждебната политика и да подсигурява сигурността на режима, когато Северът се освободи от нуклеарно оръжие ".

Срещата на върха беше на ръба на неуспеха, откакто ястребът Джон Болтън, консултант по националната сигурност на Тръмп, се базира на " либийския модел " за разоръжаване. Няколко години по-късно, либийският водач Муамар Кадафи беше погубен в протест, подсилен от Запада.

Правителството на Тръмп даде обещание да не упорства за смяна на режима, а държавният секретар Майк Помпео даже загатна опцията за предложение на гаранции за сигурност на Севера.

Но скептиците се питат за какво Ким би се доверил на Тръмп, поради склонността му да се отдръпва от някои съглашения, като това за иранската нуклеарна договорка. " Защо Ким (...) да има вяра на обещанията на президента Тръмп, когато той самоволно отхвърля съглашения, зачитани от другата страна? ", пита Антъни Блинкън, вторият по сан в американската дипломация при ръководството на Барак Обама. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР