Когато човек погледне неокончателните резултати от президентските избори в САЩ

...
Когато човек погледне неокончателните резултати от президентските избори в САЩ
Коментари Харесай

Изборите в САЩ: една страна, два свята

Когато човек огледа неокончателните резултати от президентските избори в Съединени американски щати и данните от екзитпола остава с усещането, че следи два изборни процеса в две напълно разнообразни страни. Така да вземем за пример цели 87% от последователите на Тръмп са уверени, че епидемията от ковид в Съединени американски щати е била добре овладяна. Това е напряко изумително, като се има поради, че таман в този момент доста американски щати записват рекордно високи стойности на новите инфекции.

Избирателите на Байдън гледат на този въпрос по напълно друг метод: 82% са уверени, че напъните на страната за справяне с рецесията въобще не са били ефикасни.

Какво вълнува гласоподавателите

Съответно противоположни са и претекстовете, предиздвикали хората да гласоподават за един от двамата претенденти. За последователите на Тръмп водещият мотив да го поддържат е икономическата му политика. Близо 62% посочват този фактор като съществена причина да му гласоподават доверие, имайки поради етапа на икономическо раздвижване в Съединени американски щати, която обаче завърши дружно с началото на пандемията от ковид през март. Към оня миг Съединени американски щати фактически отбелязваха извънредно висок растеж на междинните приходи и най-ниското равнище на безработица от 50 години насам.

Избирателите на Байдън гледат на страната със напълно други очи. В акцията на претендента на демократите нямаше съществена водеща тематика, само че въпреки всичко 36% от последователите му подреждат расизма в страната измежду най-важните тематики, а 28% афишират пандемията от ковид за водеща.

Не бива да се не помни фактът, че съвсем 80% от гласоподавателите на Тръмп разказват икономическата обстановка в Съединени американски щати като добра, а близо 80% от последователите на Байдън я правят оценка като неприятна.

Небивал разлом

Този факт още веднъж демонстрира необикновено високата поляризация и разцепление на американците, които си личат и в отношението им към всички по-важни съдържателни тематики. Подобен разлом в никакъв случай до момента не е имало.

Има и още един забавен факт, който е индикативен за огромната разлика сред сегашните избори и предходните през 2016 година. Данните сочат, че в този момент съвсем не е имало колебаещи се, които чак в последната седмица или даже в последна минута да са решили за кого да гласоподават. Близо 87% от последователите на Тръмп още през септември, или даже още по-рано, са били наясно, че считат да гласоподават за сегашния президент. Същото се отнася и до претендента на демократите – 84% от последователите на Байдън са били подготвени с решението си още през септември.

И противоположното: единствено 2% от гласоподавателите и на двамата претенденти са решили за кого да гласоподават през последните дни. Какво демонстрират тези данни? Че в последната фаза на предизборната битка не е настъпила коренна смяна в настройките, каквато наблюдавахме през 2016-та, когато тази смяна бе в интерес на Тръмп. Този факт може би ще изиграе значима роля за крайния резултат от гласуването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР