Кога и как можем да отвърнем, ако бъдем нападнати? Според

...
Кога и как можем да отвърнем, ако бъдем нападнати? Според
Коментари Харесай

Неизбежната отбрана: Кога и как можем да отвърнем, ако бъдем нападнати

Кога и по какъв начин можем да отвърнем, в случай че бъдем нападнати? Според Наказателния кодекс: при щурм в дома ни или директна опасност за живота всеки от нас може да се отбрани. Приложената мощ обаче би трябвало да бъде отговаряща на вредата.

Институтът на неизбежната защита е организиран в член 12 от наказателния кодекс. Ето какво гласи той:

Чл. 12. (1) Не е общественоопасно действието, което е осъществено при неизбежна защита - с цел да се защитят от директно противоправно нахлуване държавни или публични ползи, личността или правата на отбраняващия се или на другиго посредством причиняване вреди на нападателя в границите на нужните лимити.

(2) Превишаване рамките на неизбежната защита има, когато отбраната очевидно не съвпада на характера и заплахата на нападението.

(3) (Изм. - Дъждовни води, бр. 62 от 1997 година, изм. - Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006 г.) Няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище.

(4) (Предишна алинея 3 - Дъждовни води, бр. 62 от 1997 година, изм. - Дъждовни води, бр. 28 от 1982 година, в действие от 01.07.1982 г.) Деецът не се санкционира, когато извърши действието при превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че това се дължи на нерешителност или разстройване.

„ Това, че против вас може да бъде или е осъществено закононарушение, не дава право на никого да прави в отговор той закононарушение, в последна сметка живеем в правова държава”, изяснява адв. Николай Хаджигенов.

Разковничето е в детайлите и по тази причина съдът взема решение друго в видимо идентични проблеми.

Презумпцията за неизбежна защита, става известно, е мъчно доказуема в съда. Ето някои случаи, за които сме ви разказвали в bTV Новините и които приключиха с разнообразни присъди.

През 2008 година Махмуд Местан от с. Свирец стреля със законно притежаваната си пушка по крадци. Местан е задържан, наказан за нанасяне на междинна телесна щета, а раненият апаш не е упрекнат.

Лятото на 2011 година: Възрастен мъж от с. Генерал Мариново също стреля по апаш, който нахлува в дома му. Звучи парадоксално, само че е оневинен е за потреблението на револвера и наказан за нелегално владеене на оръжието.

Септември 2012 година: Иконописецът Йордан Опиц е наказан на 5 години затвор, откакто през 2007 година прострелва смъртоносно апаш, който нахлува в кооперацията, където живее

Януари 2013 година: Димитър Нинов от врачанското с. Габъре е наказан на 5 години отнемане от независимост, откакто през 2011 година прострелва смъртоносно апаш, нахлул в изоставена къща.

Март 2013 година: служителят на реда Иван Лулеов стреля и убива апаш на кабел. По-късно е оневинен. Съдът преценя, че униформеният е употребявал оръжието си при самозащита, защото е атакуван от обирджиите с брадви.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР