Коалицията на канцлера Олаф Шолц претърпя тежка загуба по време

...
Коалицията на канцлера Олаф Шолц претърпя тежка загуба по време
Коментари Харесай

Удар по управляващите в Германия - победа за консерваторите в Бавария и Хесен

Коалицията на канцлера Олаф Шолц претърпя тежка загуба по време на локалните избори в провинциите Бавария и Хесен. Като цяло двата вота демонстрират, че германците залитат все по-надясно, като десните партии регистрират растеж на получените гласове спрямо изборите през 2018 година

Около 9.4 млн. души имаха право да гласоподават за новия държавен законодателен орган в Бавария и към 4.3 млн. в прилежащия Хесен. И двете провинции към този момент бяха под контрола на главния опозиционен блок на страната, формиран от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз.

Християнсоциалният съюз, който държи властта в Бавария от 1957 година насам, още веднъж завоюва най-вече гласове, като предварителните резултати демонстрират поддръжка от 37%. Коалиционните му сътрудници в ръководството на Бавария от партия " Свободни гласоподаватели " - районна консервативно-либертарианска партия, усъвършенства резултата си от 2018 година (11.8%) и в този момент получава 14.4%. Зелените събират 15.8%, което е леко оттегляне, а " Алтернатива за Германия " повишава внезапно резултатите си от 10.2% през 2018 година на 15.9%.
Реклама
Положението в Хесен е сходно, като водач в района са консерваторите от Християндемократическия съюз, които имат 34.6% от гласовете. На второ място изненадващо се подрежда AfD с 18%, като това е един от по-големите моменти в историята на партията. За първи път политическата организация събира толкоз огромен брой гласове в западен щат, като досега AfD се радваше на сериозна електорална поддръжка в източните региони на Германия.

Резултатите в Хесен и Бавария акцентират необятно публикуваното отчаяние на жителите от от държавното управление на Шолц. Те също по този начин демонстрират, че основаната необятна коалиция със социалдемократите (SPD), Зелените и Либералните свободни демократи (FDP), която е невиждана в следвоенната немска история, сякаш не дава резултат в очите на немските гласоподаватели.

Гласовете и за трите ръководещи партии понижиха. Но това беше изключително неприятна нощ за SPD на Шолц, която се надяваше да си върне властта в Хесен след 25 години в съпротива. Това е повода партията да издигне вътрешния министър Нанси Фейзер за основен претендент, само че и това не даде търсения резултат. Партията завоюва едвам 15.1%, задоволителни за трето място след ХДС и AfD. В Бавария социалдемократите реализираха най-лошия си резултта на локални избори - единствено 8.4% поддръжка.

Миграцията, инфлацията, високите разноски за сила и продължаващата криза са посочвани като основни аргументи за недоволството на гласоподавателите. Чувства се и доста отчаяние от непрекъснатите разногласия и вътрешни съперничества сред съдружните сътрудници, написа Financial Times.
Реклама
Ларс Клингбайл, един от водачите на социалдемократите, сподели, че гласоподавателите са изпратили " сигнал до трите (управляващи) партии, че би трябвало да има друга скорост, когато става въпрос за решение на проблемите на хората в тази страна ". " Става дума за превръщането на Германия още веднъж в мощна икономическа нация ", сподели Клингбайл пред AP. " Много рецесии от последните години способстваха за това обстановката да е такава, каквато е; това не е по виновност (на коалицията), само че би трябвало да го разгадаем... и чакам друга скорост и друг жанр от държавното управление през последните месеци ", добави той.

Според анализатори резултатите от изборите в допълнение ще разпалят напрежението в обединението, която се бори да откри общ език. Шолц беше упрекнат, че не е посочил водачеството, належащо за налагане на ред и справяне с рецесии, от войната в Украйна до зеления преход. " Ако е належащо, FDP би трябвало да е подготвена да напусне обединението ", сподели пред DW Томас Кемерих, началник на FDP в източния район Тюрингия, който би трябвало да организира избори следващата година. " Това не може да бъде тематика табу ", добави той.
Свързани публикации Първият цех на TSMC в Европа ще е в Германия и ще коства 8.5 милиарда евро 9 август 2023, 07:45 Германия договаря с Индия за подводници за 5 милиарда евро 10 юни 2023, 11:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР