Кметове на малките населени места, обединени в Националното сдружение на

...
Кметове на малките населени места, обединени в Националното сдружение на
Коментари Харесай

Кметове на малки населени места искат 100 души да избират кмет и да имат бюджет

Кметове на дребните обитаеми места, обединени в Националното съдружие на кметовете на кметства, желаят да имат бюджет и да падне прага за избор на кмет до 100 души. В момента право да избират кметове имат обитаеми места в които живеят над 350 души.

Част от управителния съвет на сдружението се срещна с ръководителя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в Народното събрание. След срещата той сподели, че ще бъде основана работна група с присъединяване на представители на изпълнителната и законодателната власт " с цел да можем да решаваме проблемите и да търсим формата при гласуването на бюджетите за обезпечен предел, който да бъде разполагаем на кметствата ". " Има кметове на кметства, които не са получили нито един лев добавка за закупуването на строителни материали или за решаването на най-неотложните проблеми на месните хора ", сподели Цветанов. " Дадоха ни образец, че за 1 кг. пирони кметът би трябвало да написа докладна и да върви няколко пъти до общинския кмет. А някой път общинският кмет желае да разбере и къде ще бъдат забити пироните. Не бива да си разрешаваме да изпадаме в такава обстановка ", сподели още Цветанов.

Темата за рухване на прага за избираемост на кметовете на кметства Цветанов назова " много дискусионна ", само че сподели, че " би трябвало да се направи изчерпателен разбор, да чуем и кметовете на общините ". Той отхвърли опцията ГЕРБ да употребява тематиката предизборно.

Председателят на сдружението Румен Стоянов, който е кмет на Калофер, сподели че кметовете са от всевъзможни партии. Той самият е самостоятелен, подсилен от Българска социалистическа партия ". " Минахме през всички други политически сили, на всички места срещахме схващане. Важно е обаче ръководещата партия да си каже тежката дума ", сподели Стоянов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР