Кметът на столицата Васил Терзиев с първа колосална издънка –

...
Кметът на столицата Васил Терзиев с първа колосална издънка –
Коментари Харесай

Кметът на София Васил Терзиев с колосална издънка при кървавия протест срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев с първа колосална издънка – избраникът на розовата коалиция ПП-ДБ-„ Спаси София “ е съгласувал митинга на футболните почитатели против управлението на Българския футболен съюз без да изиска мнение от Столична дирекция на вътрешните работи, каквато е практиката при такива събития.

Пропускът осветли пред отрасловата парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщи Българска национална телевизия.

По думите на Стоянов съгласуването на митинга се е случило часове преди събитието и по тази причина до последно Министерство на вътрешните работи е имало настройка, че се провежда нерегламентиран митинг.

„ В деня на митинга разбираме, че този митинг към този момент е координиран. Практиката обратно в годините е постоянно преди координиране да се желае мнение от Столична дирекция на вътрешните работи. Това не е направено. Затова до последно имахме настройката за проведен нерегламентиран митинг, след което стана ясно, че е координиран.

И трябваше единствено в границите на деня да създадем организацията. Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме оптимален брой чиновници – към 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкоз мощ, можеше следствията да са доста по-големи “, съобщи вътрешният министър.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев изясни, че столичната полиция е имала единствено няколко часа да сътвори организация, тъй като до последно е било неразбираемо дали мачът ще се организира в София, Пловдив или Кърджали. “В рамките на няколко часа ние тряваше да създадем организция, да обезпечим митинга с нужните сили, да подготвим проект, да определим характера на събитието и да посрещнем това събитие, тъй че да не се позволен нарушавания на публичния ред ”, съобщи Живко Коцев.

ВОДНО ОРЪДИЕ

Заради информация за образуване на две нерегламентирани шествия – едно в региона на бранш Б на Националния стадион и второ по маршрута: Стадион „ Българска Армия “ – Орлов мост – Национален стадион „ Васил Левски “,  Столична дирекция на вътрешните работи взели решение да разположат най-вече чиновници на реда към стадиона. След като от страна на някои почитатели почнала поредност от нападателни дейности, полицията изкарала на първа линия чиновници с по-високо въоръжение.

„ Изстрелването на ракети мина в замерянето ни с камъни, плочки, колове. Чупеха дърветата, целеха с клоните сътрудниците от първите редици. Многобройни димки бяха хвърляни по сътрудниците. Колегите от първите редици бяха пръскани със спрей, евентуално – сълзотворен газ и започнаха да разрушават нашия кордон с кофи за боклук към загражденията, с които бяхме лимитирали прекосяването им към входа на стадиона “, описа шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов.

Реклама

Това предиздвикало полицията да нареждат пред стадиона машината с водно оръдие. Преди това органите на реда отправяли апели за деескалация на напрежението и понижаване на експанзията като предупреждавали, че в противоположен случай ще употребяват оръдието. „ Разбира се, не беше чуто нищо от нас, машината беше обстрелвана с всевъзможни предмети. Агресията се усилваше. Забелязахме, че задните редици, отчупвайки клони, дървета и всевъзможни предмети, че те падат върху протестиращите на предните редици “, сподели още Николов.

После 14 коли за спешна помощ пристигнали, с цел да обслужат потърпевшите почитатели

ПРОВЕРКИ

Както стана ясно трима чиновници на Министерство на вътрешните работи – пълководец на поделение и двама старши служители на реда, са отстранени от работа и против тях тече дисциплинарно произвеждане поради дейностите им по време на митинга срещу БФС. Други двама униформени пък към момента са обект на инспекция. Днес шефът на Столична дирекция на вътрешните работи още веднъж повтори, че до навлизане на служители на реда в заведение до спортното министерство, тъй като там са се укрили протестиращите, които са запалили полицейския бус.

“От извършените издирвателни мероприятия на лицето, което възпламени буса, установихме, че група от лица дружно с него се насочват към Министерство на младежта и спорта. Преминавайки оттова, унищожават едно от панорамните стъкла и навлизат в този бар, който е двуетажен.

Тогава служители на реда, които са ги наблюдавали, са влезнали в заведението – това е по техни дани и по данни на радиоефира “, изясни Николов. От думите му обаче не стана ясно обаче какво е наложило тъкмо по подобен метод да се нападна заведението. Хора описаха по какъв начин са пръскани безраборно със пикантен спрей, поваляни по земята, а други са арестувани без причина

Общо 38 са арестуваните протестиращи, 33-ма са ранените служители на реда и 19 са ранените жители. На 24 от арестуваните е наложена санкция от 1000 лева и възбрана за навестяване на спортни мероприятия за една година. Други са с обвиняване за владеене на опиати.

ПОДКРЕПА

Полицаи пък се събраха пред Народното събрание в отбрана на управлението на министерството на вътрешните работи. Служителите на Министерство на вътрешните работи обявиха,че поддържат и потърпевшите си сътрудници на митинга против БФС. Нито един от тях обаче не осъди насилието над хората, което бе докаано с ножество фото и видео фрагменти.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР