Ключовите фигури на беларуската опозиция Мария Колесникова и Максим Знак

...
Ключовите фигури на беларуската опозиция Мария Колесникова и Максим Знак
Коментари Харесай

Ключови фигури от опозицията в Беларус бяха осъдени на над 10 г. затвор

Ключовите фигури на беларуската съпротива Мария Колесникова и Максим Знак бяха приети за отговорни за присъединяване в скрит план и наказани на по над 10 години затвор, заяви Беларуската секция на Радио Свободна Европа, съобщи " Свободна Европа ".

Мария Колесникова беше наказана на 11 години затвор, а Максим Знак - на 10 години отнемане от независимост. Двамата бяха упрекнати, че са взели участие в скрит план за завладяване на властта, призовавали са за дейности против националната сигурност и са се пробвали да основат екстремистка формация. Колесникова и Знак, които са членове на Координационния съвет на опозицията, отхвърлят обвиняванията.

Според беларуската съпротива двамата са задържани и съдени поради ролята си в митингите против властническия водач Александър Лукашенко, почнали след изборите за президент на 9 август предходната година. Лукашенко се разгласи за победител в изборите. Западът и опозицията не признават резултатите. Лидерката на беларуската съпротива Святлана Циханоуска прикани за освобождението на Колесникова и Знак.

“Искаме незабавното освобождение на Мария и Максим, които не са отговорни за нищо. Това е гнет против беларусите, които се осмеляват да се опълчат против режима”, написа в Туитър Циханоуска, която живее в заточение. Мария Колесникова беше част от щаба на Циханоуска, когато тя се яви на президентските избори през 2020 година След началото на митингите Колесникова беше отвлечена и отведена на границата с Украйна, а откакто отхвърли да напусне страната беше задържана и от този момент е в пандиза. Масовите митинги против Алексанър Лукашенко започнаха преди повече от година. Властите в Минск дадоха отговор на демонстрациите с принуждение и хиляди арести. Няколко протестиращи бяха убити по време на демонстрациите. Режимът на Лукашенко стартира дейности против редица самостоятелни медии и неправителствени организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР