Ключова роля за по-тясно и ефективно взаимодействие между наука и

...
Ключова роля за по-тясно и ефективно взаимодействие между наука и
Коментари Харесай

Варненският депутат Таня Петрова с важен въпрос към вицепремиера Томислав Дончев

 Ключова роля за по-тясно и дейно взаимоотношение сред просвета и бизнес ще играе новосъздадената Държавната организация за научни проучвания и нововъведения към Министерски съвет / с Постановление на Министерски съвет от 14 септември т.г/. Нейните цели ще бъдат- основаване на условия и тласъци за създаване и развиване на сътрудничествотото сред двете сфери, капитализиране на резултатите от него в интерес на икономическото развиване на страната.

Важна цел е развиване на човешкия потенциал, привличане на млади учени и гении от страната и чужбина. Това е акцентът в отговора на вицепремиера Томислав Дончев на въпроса на народния представител от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова по време на парламентарния надзор в петък. Варненският народен представител пита: Какви промени могат да бъдат направени, тъй че проучванията и информацията в звената на бизнеса да стават притежание до университетите, както и какви тласъци могат да бъдат създадени на национално ниво за по- необятно отваряне на бизнеса към научните проучвания. Народният представител показва, че връзката на българската просвета с бизнеса не е добра и това настояват 80 на 100 от младежите в анкетата на фондация Карол Знание. Всеки пети от интервюираните счита, че обособени компании и университети имат съдействие, само че това са по-скоро изключения.

В отговора си вицепремиерът Томислав Дончев показва още, че един от инструментите на новосъздадената Агенция е Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна за интервала 2021-2027, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване. Тя ще подтиква основаването и възникването на пълноценни партньорства на университетите с предприятията и промишлеността, ускорение на процесите на софтуерен трансфер, както и мотивирането, и задържането на млади учени и откриватели. Допълнително вложенията по Програмата за умна промяна ще бъдат съвместявани и синхронизирани с напъните по Програмата за обучение, съфинансирана от Европейския обществен фонд. Тя от своя страна ще работи за модернизиране на стратегиите на ВУЗ-овете, усилване на връзката им с бизнеса, въвеждане на дуално обучение в тях и за професионалното насочване на студентите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР