Клин клин избива или когато приготвите такъв вкусен клин, по

...
Клин клин избива или когато приготвите такъв вкусен клин, по
Коментари Харесай

Клин със спанак и царевично брашно по Търънски (Смолянско)

Клин чеп избива или когато приготвите подобен апетитен чеп, по две части би трябвало да слагате на посетител

Необходими Продукти

за тестото


● брашно - 350 - 400 г
● вода
● сол - щипка

за плънката


● спанак - 1 кг свеж
● лук - 1 глава кромид
● олио - 50 г
● сол - 1/2 ч.л.
● царевично брашно - 4 с.л.
● яйце - 1 бр.
● магданоз - 1/2 връзка
● копър - 1 к.л. сушен

Начин на подготвяне

В купа пресяваме брашното, ръсваме малко сол, наливаме малко хладка водичка и замесваме тесто, като последователно прибавяме водата, до момента в който свърши брашното. Трябва да се получи приблизително твърдо тесто. Завиваме го с забрадка и оставяме на топло да почине към 15 мин.

Разделяме тестото на две топчета и още веднъж оставяме да се поотпусне, с цел да се точи елементарно.

В тенджера задушаваме до стъклен цвят нарязания на ситно кубче кромид лук. Измиваме спанака добре, отцеждаме го, нарязваме го на едро и го прибавяме при лука. Добавяме накълцания магданоз, копър, сол. Когато спанакът се посвие леко и си пусне вода, прибавяме царевичното брашно, разбъркваме добре, с цел да не се получат бучици. Отстраняваме от котлона и след към 5 мин прибавяме яйцето, като бъркаме непрестанно, с цел да го поеме изцяло сместа.

Върху набрашнен плот разточваме едното топче тесто с дебелина една концепция по-дебело в сравнение с за баница. С помощта на точилката го разстиламе на дъното на подмазана с олио авансово приблизително огромна тава. Оставете краищата на кората да висят в профил отвън тавата. Разстиламе поизстиналата спаначено-царевична плънка отмерено. Покриваме с другата разточена кора, намокряме я лекичко с вода и събираме от горната страна краищата на долната кора да се залепи.

Печем в авансово загрята фурна на умерено мощна температура на низък реотан. След към 15 мин ревизираме дали се е зачервил клинът от долната страна и благодарение на огромен похлупак или друга тавичка със същата величина обръщаме да се изпече и от горната.

Сервирайте клина топъл, нарязан на части. Ако желаете, поднесете с кисело мляко или айран.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР