Климатично училище, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на

...
Климатично училище, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на
Коментари Харесай

ПУП-ът на "Борисова", от който почти нищо не остана

Климатично учебно заведение, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на стадион " Юнак ", пренасяне на конната база, спортна зала при гара " Пионер ". Това са единствено част от изтритите на " Ковачев архитекти " в модифицирания нов обстоен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина. Те действително провокираха много отрицателни реакции при представянето на първичния проект напролет на 2019 година Ако съдим по мненията, изказани по време на публичното разискване на модифицирания проект на 13 януари, за жителите в действителност е по-добре да ги няма.

Така компромисно арх. Ковачев разгласи, че след разискване с общински експертен съвет от по-големите хрумвания остават атракционът " Кривите огледала ", премахването на ресторанта в острова на езеро " Ариана " и възобновяване на тогавашната бирария, както и два пешеходни надлеза (т.нар. екодукти). Възражда се и концепцията за нов стадион на мястото на " Българска войска ", който ще отговори на условията с помощта на нов паркинг под " Капитолия " (повече за това четете.)

Ето и какво планува модифицираният Подробен устройствен план:
Детска площадка вместо Климатично учебно заведение
Теренът сред къпалня " Мария Луиза " и " Маймунарника ", на който в първичния план на арх. Ковачев беше планувано Климатично учебно заведение, в този момент към този момент е общински и в модифицирания проект се планува върху него да бъдат ситуирани детска площадка и тоалетна.
Реклама
Близостта на парцела до къпалнята, която към момента се охранява от кучета кане корсо, слага под въпрос до каква степен е удачно да има тъкмо детска площадка там. Новият Подробен устройствен план обаче надали ще реши казуса с частната благосъстоятелност (защо - четете ).
Стадион " Юнак " ще се възвръща
Първоначалната концепция на екипа на проф. Ковачев беше стадионът да се озелени и да се направи амфитеатър с функционалности за отдих, само че стадион " Юнак " ще се резервира. Причината: Министерството на спорта ) е поискало да го възвръща, сподели архитектът. Предвижда се и възобновяване на обслужващата стадиона постройка.

Рискът обаче е бъдещето му да остане неразбираемо. " Считаме, че би трябвало да бъде конкретизирано каква функционалност ще извършва този обект през по огромната част от годината, а неговото създаване да бъде обвързано цялостна тактика за развиване на спортните обекти ", споделя се в рекомендациите на експертния съвет към регион " Средец ", които " Капитал " получи.
Премахване на ресторант " Тенекиите " + детска площадка под въпрос
Ресторант " Тенекиите " ще бъде отстранен, както и " Веселото село ", оповестиха проектантите. На мястото на " Тенекиите " се планува детска площадка, само че защото парцелът е частен, кметът на регион " Лозенец " изрази терзанието си, че общината може да не я построи, в случай че не отчужди терена. Затова и ще бъдат разисквани разновидностите, разяснява основният проектант Здравко Здравков.
При детска площадка " Слончето " се планува да има един павилион съгласно модифицирания Подробен устройствен план Фотограф: Надежда Чипева Реклама Възможност за трамвайно трасе и нова спирка при Летния спектакъл
Новият обстоен организационен проект (ПУП) планува ново трамвайно трасе, което да свързва Зоопарка със Семинарията. Това би могло да стане посредством създаване и рехабилитация на съществуващо трасе западно от Семинарията с етапност и прекосяване на кръстовището сред бул. " Пейо Яворов " и " Стоян Михайловски " и свързването му с " Дървеница " през бул. " Г. М. Димитров " или бул. " Габровски ". Предвижда се и спирка на градския превоз пред Летния спектакъл.
Детски център в далечината
Доста любопитно бъдеще се готви за изоставените здания в парка, които се намират малко по-надолу от гара " Пионер ", по " Симеоновско шосе " (виж снимката). Арх. Ковачев разгласи, че се планува там да има Център за деца в неравностойно състояние, защото сега няма постройките не извършват никаква функционалност. " Решихме да е за децата ", разяснява той, като разясни, че в бъдеще може да се мисли какво тъкмо да бъде.
Източник: Гугъл Maps
Гл. проектант Здравко Здравков пък изясни, че е изследвана опцията там да има детска градина по самодейност на районния кмет на " Изгрев " Делян Георгиев, само че мястото не дава отговор на условията по норматив.
Гара " Пионер " и скейт площадка
От първичния проект е отпаднала концепцията за спортна зала при гара " Пионер " и в този момент на нейно място е планувано построяването на скейт парк, като се понижават и обслужващите здания.
Около гара " Пионер " се готви и обособяването на велосипеден и пешеходен кръг Фотограф: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Ритейл 1 Градове 2 Политика 3 Технологии 1 Градове 2 Политика 3 Ритейл Реклама
До гарата ще бъде обособени зона за рисково колоездене, два тенис корта - едно игрище за футбол и едно за баскетбол, както и две стадиони за волейбол. Под тях ще бъде построен под земята паркинг за 210 автомобила.
Промени на острова
Промени има и към езерото " Ариана " - планува се унищожаване на постройката, намираща се в самото езеро, известна като ресторанта, в който преди време Бойко Борисов заведе Силвио Берлускони. Тя се води частна благосъстоятелност, въпреки и земята под нея да е общинска. Планът планува да се направи реорганизация и да се възвърне в достоверния си тип като " Старата бирария " - постройка в австрийско-немски жанр.
Атракции
Остава концепцията от първичния проект за атракцион " Кривите огледала ", като се планува да се възвърне някогашния воден канал с лодки за деца. " Ще има ретро привкус, само че отново е въпрос на проектантско решение, в този момент предвиждаме опазване на функционалността ", обясниха от екипа на арх. Ковачев.
Екодукти
Предвиждат се два пешеходни надлеза (каквито София до момента не е виждала). Това са така наречен екодукти, които ще разрешават секване на две места - на " Симеоновско шосе ", покрай гара " Пионер ", и на бул. " Драган Цанков ", покрай Летния спектакъл. По този мотив проектантите разясниха след въпрос на общинския консултант от " Демократична България " Марта Георгиева, че за задачата " ще паднат няколко дървета ", като обясниха че и в този момент има изсъхнали и рискови дървета из цялата Борисова градина, които би трябвало да се отстранен. А арх. Ковачев разясни, че екодуктите са " новаторско решение ", което разрешава пешеходно и велосипеднo прекосяване по " богато озеленена рампа ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР